Ετοιμο το ΔΝΤ για τεχνική βοήθεια στην προληπτική γραμμή πίστωσης

Ετοιμο το ΔΝΤ για τεχνική βοήθεια στην προληπτική γραμμή πίστωσης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφέρει τεχνογνωσία σε μία ενδεχόμενη προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους. Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, η προληπτική στήριξη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές και η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «σε διαβούλευση με τους εταίρους της».

Σε ερώτηση της «Κ» αν το ΔΝΤ θα ενδιαφερόταν για μία προληπτική συμφωνία στην οποία οι Ευρωπαίοι θα έβαζαν τα λεφτά και το ΔΝΤ την τεχνογνωσία, ο κ. Ράις απάντησε ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο, θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό θα περιελάμβανε τεχνική βοήθεια, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές και ποια θα είναι η συγκεκριμένη φύση της συμφωνίας». Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων επιβεβαιώνουν ότι «μία προληπτική συμφωνία στήριξης “θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει η Ελλάδα”», καθώς δείχνουν ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος προτού μπορέσει να εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα κεφάλαια των αγορών».

Για την ώρα, το ΔΝΤ εστιάζει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας, έκτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και το ΔΝΤ αναμένει το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το πότε θα επιστρέψει η αποστολή του στην Ελλάδα. Οπως είπε ο κ. Ράις, «σε αυτό το στάδιο αναμένουμε από τις αρχές το πλήρες πακέτο των πολιτικών τους προτάσεων που θα είναι η βάση των συζητήσεών μας. Αυτό θα προσδιορίσει και τη χρονική σειρά για την αποστολή». Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι δεν έχει κάποια ημερομηνία σχετικά με το πότε αναμένονται οι προτάσεις αυτές.

Ερωτώμενος από την «Κ» αν το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη αυτές να περιλαμβάνουν και νέες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ράις εκτίμησε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά πρέπει να συνεχισθούν ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «υποστηρίζουμε την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφύγουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Αλλά γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε ώθηση στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονισθούν οι δημοσιονομικές αρχές της Ελλάδας». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης και της φορολογικής διοίκησης, καθώς όπως είπε, «αισθανόμαστε ότι χρειάζεται να γίνει ακόμη πρόοδος ώστε να πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν».

Σχετικά, τέλος, με το αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε την πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα όταν είδε την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επανέλαβε την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το Ταμείο, τονίζοντας ότι συζητήθηκε η πρόοδος του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα. Σε αυτή τη συνάντηση, η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη την κυβέρνηση για τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο και την ενθάρρυνε να εφαρμόσει «τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά» που παραμένουν, «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος», ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Ταμείου να υποστηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή