Σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ε.Ε. με την οποία εξασφαλίζεται η τροφοδοσία των χωρών που καταναλώνουν ρωσικό φυσικό αέριο για τον φετινό χειμώνα.

«Η πολιτική υπευθυνότητα, το πνεύμα συνεργασίας και η στοιχειώδης οικονομική λογική πρυτάνευσαν», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι έγινε «ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια» της Ενωσης. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ότι η Ε.Ε. «θα παίξει στο ακέραιο τον ρόλο της» προκειμένου να υλοποιηθεί η τριμερής συμφωνία.

Υστερα από αλλεπάλληλους γύρους άγονων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., υπέγραψαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, προσωρινή συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, που είχαν διακοπεί από τον περασμένο Ιούνιο. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση καταβολή, από πλευράς Ουκρανίας, της πρώτης δόσης του χρέους της προς τη Ρωσία, η οποία ανέρχεται σε 1,45 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση, ύψους 1,65 δισ. δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία συμφώνησε στον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που παρέχει στην Ουκρανία γύρω στα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, κάτι που αντιστοιχεί σε σημαντική μείωση, της τάξεως των 100 δολαρίων. Ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο θα μπορούσε να ξεκινήσει και την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κίεβο εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Αντίθεση στις εκλογές

Παρά την επιτευχθείσα συμφωνία, οι σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας εξακολουθούν να σκιάζονται από τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Μέρκελ και Ολάντ εξέφρασαν, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, την αντίθεσή τους στις εκλογές που οργανώνουν αύριο οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στις εξεγερμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως αναγνώρισε και τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην υπόλοιπη Ουκρανία, την περασμένη Κυριακή. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ, δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις παράνομες εκλογές» στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, θεωρώντας ότι «παραβιάζουν τη συμφωνία του Μινσκ» για την ειρήνευση στην Ουκρανία, η οποία υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση την οποία κάποιοι προσπαθούν επίμονα να μας επιβάλουν». Φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης καυτηρίασε την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και επανέλαβε ότι «το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα είναι αμυντικού χαρακτήρα».

Τέλος, ο Ποροσένκο γνωστοποίησε χθες ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, το κόμμα του οποίου υπερίσχυσε, με μικρή διαφορά, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή