Μαζικοί τάφοι εκτελεσθέντων Ιρακινών από το Ισλαμικό Κράτος

Μαζικοί τάφοι εκτελεσθέντων Ιρακινών από το Ισλαμικό Κράτος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσαν τουλάχιστον 220 Ιρακινούς σε αντίποινα για την αντίσταση των μελών μιας φυλής στην κατάληψη εδαφών δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Οι σοροί δεκάδων από τα περίπου 300 μέλη της σουνιτικής φυλής Άλμπου Νιμρ που απήγαγαν οι ένοπλοι του ΙΚ βρέθηκαν σε δύο μαζικούς τάφους σήμερα. Οι άνδρες, που ήταν από 18 ως 55 ετών, είχαν πυροβοληθεί εξ επαφής ή από μικρή απόσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

 Οι σοροί 70 και πλέον μελών της φυλής Άλμπου Νιμρ βρέθηκαν εγκαταλελειμμένες κοντά στην πόλη Χιτ της επαρχίας Άνμπαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν, τα περισσότερα θύματα ήταν αστυνομικοί ή μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας που πολεμά εναντίον του ΙΚ, της Σάχουα («Έγερση»). «Νωρίς σήμερα το πρωί βρήκαμε αυτές τις σορούς και ορισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους μας είπαν ότι ‘οι άνθρωποι αυτοί ανήκαν στη Σάχουα, η οποία πολεμά εναντίον των αδελφών σας του ΙΚ, και αυτή είναι η τιμωρία όποιου πολεμάει εναντίον του ΙΚ’», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

 Οι αντάρτες είχαν διατάξει τους άνδρες της φυλής να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να πάνε στη Χιτ, 130 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, δίνοντάς τους την υπόσχεση ότι επρόκειτο να τους εγγυηθούν «ασφαλή διέλευση», ανέφεραν μέλη των φυλών. Κατόπιν τους αιχμαλώτισαν και τους εκτέλεσαν. Ένας μαζικός τάφος κοντά στην πόλη Ράμαντι, επίσης στην επαρχία Άνμπαρ, περιείχε 150 πτώματα μελών της ίδιας φυλής, σύμφωνα με στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

 Η Σάχουα είχε ιδρυθεί με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να πολεμήσει εναντίον της αλ Κάιντα στο Ιράκ την περίοδο 2006-2007. Η Ουάσινγκτον, η οποία δεν έχει πλέον χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ αλλά παρέχει αεροπορική υποστήριξη στις ιρακινές δυνάμεις, ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανοικοδομήσει την εύθραυστη συμμαχία της με σουνιτικές φυλές, ειδικά στην Άνμπαρ, που τελεί πλέον κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχο του ΙΚ. 

Όμως σουνίτες φύλαρχοι και προεστοί διαμαρτύρονται ότι ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, που ανήκει στη σιιτική κοινότητα, αθέτησε τις υποσχέσεις του να τους δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουν τον άφθονο και προηγμένο οπλισμό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές έχουν στα χέρια τους πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, εκτοξευτές αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων, θωρακισμένα οχήματα, ακόμη και άρματα μάχης. Ο Σέιχ Ναΐμ αλ Γκαούντ, ένας από τους ηγέτες της φυλής Άλμπου Νιμρ, δήλωσε ότι «οι Αμερικάνοι είναι όλο λόγια, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις».

 Το Πεντάγωνο ανέφερε σήμερα ότι είναι «απαραίτητο» να σταλούν Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στην Άνμπαρ, υπό τον όρο ότι η Βαγδάτη θα δώσει όπλα, όπως έχει υποσχεθεί, στις σουνιτικές φυλές. Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι δρουν στην Άνμπαρ από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταλάβει πολλές ακόμη περιοχές από τον Ιούνιο. Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει στείλει εκατοντάδες στρατιωτικούς συμβούλους για να συνδράμουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, πλήττει από αέρος τις θέσεις των τζιχαντιστών στην αλ Άνμπαρ, αλλά δεν έχει στείλει ακόμη συμβούλους σε αυτή την περιοχή του δυτικού Ιράκ.

 «Στην επαρχία αλ Άνμπαρ οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τελούν εν αμύνη και δεν είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για βοήθεια της φυλής Άμπου Νιμρ», σημείωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, «είναι απαραίτητο να επεκταθούν οι αποστολές [των αμερικανικών δυνάμεων] όσον αφορά την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και αρωγής στην αλ Άνμπαρ, υπό τον όρο όμως ότι η ιρακινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οπλίσει τις φυλές», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή