Την εξουσία ανέλαβε ο στρατός στην Μπουρκίνα Φάσο

Την εξουσία ανέλαβε ο στρατός στην Μπουρκίνα Φάσο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ. Τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε χθες «προσωρινά» ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο, με τον επικεφαλής του, στρατηγό Τραορέ να δεσμεύεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα έχει την έγκριση όλων των κομμάτων και ότι η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί εντός 12 μηνών.

Για τον επί 27 χρόνια ισχυρό άνδρα της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, η χθεσινή ημέρα επρόκειτο να αποτελέσει το εισιτήριο προς τη διά βίου παραμονή στην εξουσία. Αντ’ αυτού, εκατοντάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και πυρπόλησαν την αίθουσα όπου οι βουλευτές επρόκειτο να επισφραγίσουν τη συνεχιζόμενη υφαρπαγή της εξουσίας από τον 66χρονο, οδηγώντας σε ακύρωση της διαδικασίας.

Πρωτοφανή γεγονότα

Τέτοιου είδους γεγονότα είναι πρωτοφανή για την υποσαχάρια Αφρική, όπου ο λαϊκός παράγοντας σπανίως εισβάλλει στο προσκήνιο. «Αγαπητοί φίλοι, ο λαός της Μπουρκίνα γράφει ιστορία» αρχίζει η επιστολή προς το περιοδικό Spiegel Γερμανίδας εργαζόμενης σε υπηρεσία αρωγής, που ζει στην Ουαγκαντούγκου τα τελευταία 9 χρόνια. «Ξεσηκώνονται ενάντια στην αυθαιρεσία. Αν το κίνημα επιτύχει, θα δώσει ένα μήνυμα σε όλους τους άρχοντες της Αφρικής που έχουν ανάλογες βλέψεις αντισυνταγματικής υφαρπαγής της εξουσίας. Ακόμη και οι κυβερνητικές εφημερίδες γράφουν ότι η αντίσταση ενάντια στις συνταγματικές αλλαγές δεν προέρχεται από μεμονωμένα στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά από όλο τον λαό».

Οι διαδηλώσεις μαίνονται εδώ και ημέρες, αλλά χθες έγιναν αιματηρές, καθώς τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά της φρουράς του Κοινοβουλίου. Διαδηλωτές προξένησαν επίσης ζημιές στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και του κόμματος του Κομπαορέ. Ο στρατηγός Κομπαορέ είχε ανατρέψει το 1987 τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, τον «Tσε Γκεβάρα της Αφρικής», Τομάς Σανκάρα. Εκτοτε ο Κομπαορέ κυβερνάει στη φτωχή χώρα, που διαθέτει ορυχεία χρυσού και φυτείες βαμβακιού, με τη στήριξη της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανησυχία ΗΠΑ, Γαλλίας

Τόσο το Παρίσι όσο και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους για τα γεγονότα, καλώντας σε αποκατάσταση της τάξης. «Θεωρούμε θλιβερή τη βία που ξέσπασε μέσα στην εθνοσυνέλευση και γύρω από αυτήν», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ζητάμε επιστροφή στην ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

«Ο στρατός έχει ενωθεί με τον λαό» ισχυρίστηκε ο Μπενεβέντε Σανκάρα, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. «Ζητάμε την παραίτηση του Μπλεζ Κομπαορέ προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία». Ο Κομπαορέ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, όχι όμως και τη δική του. Η εισβολή των διαδηλωτών στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι η περιοχή γύρω από τη Βουλή ήταν αποκλεισμένη από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι βουλευτές βρίσκονταν από το μεσημέρι της Δευτέρας «έγκλειστοι» σε ξενοδοχείο δίπλα από τη Βουλή.

Ο στρατηγός ε.α. και δημοφιλής πρώην υπουργός Αμυνας Κουάμ Λουγκ έχει αναδειχθεί σε συνομιλητή της κυβέρνησης αναφορικά με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Χθες ο Λουγκ μετέβη με συνοδεία πλήθους στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ναμπέρ Ονορέ Τραορέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή