Ξανά στο προσκήνιο ο κίνδυνος εξόδου κρατών από το ευρώ

Ξανά στο προσκήνιο ο κίνδυνος εξόδου κρατών από το ευρώ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημαντικές διαστάσεις» προβλέπεται να λάβουν οι εκροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο εξόδου κρατών-μελών σαν την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που στηρίζεται σε έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Sentix. H Die Welt συνδέει τις εκροές κεφαλαίων με σενάρια εξόδου τουλάχιστον ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με βάση το 12% των επενδυτών που ερωτήθηκαν από τη Sentix για τον Οκτώβριο. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, αναμένεται «δραματική αύξηση» των εκροών κεφαλαίων. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσιάζουν ήδη εκροές 17 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των κρατών-μελών με αυξημένο κίνδυνο να αποχωρήσουν από την ενιαία νομισματική ένωση είναι η Ελλάδα με δείκτη εξόδου (Euro Break-Up Indicator, EBI) να αναρριχάται στο 9%. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, «μια χώρα που έχει δεχτεί πλήγμα λόγω των οικονομικών σχέσεων που διατηρεί με τη Ρωσία, οι πιθανότητες εξόδου έχουν αυξηθεί σημαντικά». Σε πολύ ευνοϊκότερη θέση, αντίθετα, βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στην περίπτωση της Ιταλίας, ο δείκτης ΕΒΙ παρουσίασε άνοδο 3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013. Για όλη την Ευρωζώνη, ο δείκτης ΕΒΙ έχει εμφανίσει άνοδο 53%, φθάνοντας σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί όταν η Κύπρος βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη λόγω της κατάρρευσης των τραπεζών της. Αναφορικά για τη Γαλλία, ο δείκτης ΕΒΙ έχει τριπλασιαστεί με άνοδο 2%, αντανακλώντας ρεκόρ για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή