Ο πολιτικός κίνδυνος επισκιάζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας

Ο πολιτικός κίνδυνος επισκιάζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της θετικής πορείας της χώρας προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς, εξαιτίας πολιτικοοικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

«Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες, ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας στην Κρήτη. «Το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι η αξιοπιστία της χώρας είναι εύθραυστη, κάτι που αποτυπώθηκε στην αντίδραση των αγορών τις προηγούμενες ημέρες. «Θεωρώ λυπηρό το γεγονός πως μια άλλη παρόμοια με μας χώρα όπως η Πορτογαλία που και αυτή ήταν σε πρόγραμμα και που βγήκε από αυτό σχετικά αθόρυβα, να δανείζεται με επιτόκια λίγο πάνω από το 3% και εμείς γύρω στο 7,5%, που δύο εβδομάδες πριν προσέγγισε και το 9%. Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει. Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,8%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Εθνικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και στα θετικά αποτελέσματα του stress test των τραπεζών. «Οι ελληνικές τράπεζες αναδιαρθρωμένες και πλήρως κεφαλαιοποιημένες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και να συγκεντρωθούν πλέον στην πραγματική δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά το stress test, σημείωσε: «Δουλειά τραπεζική και επικέντρωση στον κύριο στόχο μας που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επί ένα χρόνο, εκατοντάδες στελέχη μας και για χιλιάδες εργατοώρες, ασχολήθηκαν με την παροχή στοιχείων για την επεξεργασία των stress tests. Τώρα και εφεξής δουλειά, επιμονή, συνέπεια στο κύριο έργο μας για να συμβάλλουμε θετικά, όπως πάντα, στην ανάπτυξη». Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων για την ανάκαμψη της χώρας.

Η χώρα έχει ανάγκη από «επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερές και με προοπτική ανέλιξης θέσεις εργασίας. Πρέπει πάση θυσία να συνεργαστούμε όλοι και να απαλλάξουμε τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, από τη βάσανο της ανεργίας, που πέραν των οικονομικών, συχνά ανυπέρβλητων προβλημάτων που δημιουργεί, σκοτώνει τις ελπίδες και τα όνειρα», τόνισε.

«Η Εθνική Τράπεζα», συνέχισε ο κ. Τουρκολιάς, «είναι παρούσα να στηρίξει και στηρίζει ενεργά την αναπτυξιακή διαδικασία. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των στρατηγικών των τραπεζών σε συνδυασμό με την παγίωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση “κόκκινων” δάνειων, τη βιώσιμη συνολική ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο και τράπεζες και την ολοκλήρωση του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανάκαμψη της υγιούς ζήτησης δανείων και την ενεργότερη στήριξη του ιδιωτικού τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή