Οριστικό τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού

Οριστικό τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πορευθεί μέχρι την προεδρική εκλογή και, αν απαιτηθεί, τις εθνικές κάλπες διαμόρφωσε χθες ο πρωθυπουργός, με αφορμή την αποχώρηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου που αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου στην Κομισιόν. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε, τελικά, τις εισηγήσεις που είχε δεχθεί να αναλάβει ο ίδιος το υπ. Αμυνας, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε πρόσθετο φόρτο σε μία συγκυρία όπου ρίχνει το βάρος του στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Επίσης, ο κ. Σαμαράς έκρινε ότι τυχόν ευρύτερος ανασχηματισμός και επιπλέον αλλαγές μόνο δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και εντάσεις στο εσωτερικό της γαλάζιας Κ.Ο. θα προκαλούσαν.

Εντέλει, όπως είχε προαναγγείλει η «Κ», επελέγη μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος και θα ορκιστεί υπουργός Αμυνας τη Δευτέρα. Στο πλάι του θα βρίσκεται ο βουλευτής Τρικάλων κ. Κ. Σκρέκας, 41 ετών, ο οποίος θα τον διαδεχθεί στο υπ. Ανάπτυξης. Η επιλογή του κ. Δένδια φαίνεται ότι είχε κλειδώσει από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το όνομά του έπεσε και στο τραπέζι της συνάντησης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Ο κ. Δένδιας θεωρείται στέλεχος που έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την αυξημένη «πίεση» της συγκεκριμένης θέσης, έχει καλές σχέσεις με το Μαξίμου αλλά και με την πλευρά Καραμανλή, ενώ διατηρεί κρίσιμους διαύλους με το εξωτερικό.

Ταυτοχρόνως, διά της αναβάθμισης του κ. Δένδια σε τρίτο τη τάξει υπουργό, εκτονώνεται και η δυσχερής σχέση μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης και του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, που αποτυπώθηκε εμφανώς στο ζήτημα του χειρισμού των «κόκκινων» δανείων και της ρύθμισης οφειλών. Πλέον, η «καυτή πατάτα» περνά στα χέρια του νέου υπουργού, με τον κ. Χαρδούβελη και, προφανώς, το Μαξίμου να έχουν κυρίαρχο ρόλο. Αλλωστε, αν και αποδεκτός από την καραμανλική πτέρυγα, ο κ. Σκρέκας περιλαμβάνεται στην ομάδα των νέων βουλευτών που διατηρούν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το επιτελείο του Μαξίμου, έχοντας αναλάβει και τη μαχητική υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων στα ΜΜΕ.

Η ορκωμοσία των δύο νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση συνάντησης, το πρωί της ίδιας ημέρας, του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια (σ.σ. αμέσως μετά ο Πρόεδρος θα δεχθεί και τον κ. Αλ. Τσίπρα) πυροδότησε σενάρια, τα οποία ωστόσο διέψευδαν τόσο το Μαξίμου όσο και η Κουμουνδούρου, για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με αντικείμενο, πιθανόν, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

Χθες, πάντως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα «βγαίνει οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια», ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει τα πρόσφατα έκτροπα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αντιδρούν στη φύλαξη των πανεπιστημίων όσοι θέλουν να συνεχίζεται το μπάχαλο. Δεν θα τους περάσει» είπε ακόμα, κάνοντας λόγο για «θρασίμια» που «δεν έχουν μάθει από το σπίτι τους να σέβονται τους νόμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή