Κονδύλι 900.000 ευρώ για τους 25 δήμους

Κονδύλι 900.000 ευρώ για τους 25 δήμους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Παρασκευή, λήγει η προθεσμία να υποβάλουν αίτηση καταγραφής ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσοι κάτοικοι περιοχών της Αττικής είδαν τις περιουσίες τους να πλήττονται από τις πρόσφατες πλημμύρες, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Οπως ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών τη Βουλή, από την Πυροσβεστική έως χθες καταγράφηκαν 1.085 κατοικίες και 422 αυτοκίνητα με ζημιές σε συνολικά 25 δήμους. Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Ντινόπουλο, οι 25 αυτοί δήμοι έχουν ήδη τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από ένα κονδύλι συνολικού ύψους 900.000 ευρώ, το οποίο εξασφαλίστηκε κατ’ αρχήν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επισκευασθούν δίκτυα ή άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή ευθύνης τους. Την ίδια στιγμή και προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των πληγέντων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβιβάσει στους δήμους τα δελτία καταγραφής των ζημιών που έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία τα τελευταία 24ωρα.

«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι όχι μόνο η ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και η στοχευμένη καταβολή τους ώστε τα χρήματα να πάνε εκεί όπου πράγματι υπάρχουν ανάγκες», σημείωσε ο κ. Ντινόπουλος με αφορμή ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Οι πληγέντες, πρόσθεσε, θα λάβουν κατ’ αρχήν ένα πρώτο βοήθημα ύψους 586 ευρώ και στη συνέχεια, ανάλογα με την κοστολόγηση των ζημιών που έπαθαν (οικοσκευή κ.λπ.) θα ενισχυθούν και με τα χρήματα που αντιστοιχούν στις ζημιές αυτές.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ο κ. Ντινόπουλος, αφού είπε πως από το 2003 έως το 2014 δαπανήθηκαν 450 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση έργων μιας τέτοιας προστασίας, υπογράμμισε πως σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, για τη θωράκιση της Αττικής θα απαιτηθεί ποσό που μπορεί να φθάνει έως και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εντολή του πρωθυπουργού» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι να υπάρξει μια προώθηση και ταχύτατη εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία είναι ενταγμένα σε κάποια προγράμματα της Ε.Ε. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή