Αύξηση παρουσίας της στην Ελλάδα θέλει η Παρευξείνια Τράπεζα

Αύξηση παρουσίας της στην Ελλάδα θέλει η Παρευξείνια Τράπεζα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ισχυρό ενδιαφέρον της Παρευξείνιας Τράπεζας να εμπλακεί χρηματοδοτικά σε ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑP) και ο South Stream, εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διακρατικού οργανισμού, Ιχσάν Ουούρ Ντελικανλί, ο οποίος γνωστοποιεί ακόμη την πρόθεση της διοίκησης για αύξηση της παρουσίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-2018 και διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες (σ.σ.: που πρόσφατα πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία των stress tests) θα βγουν ενισχυμένες από την κρίση.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η περιοχή του Ευξείνου Πόντου δοκιμάζεται από κρίσεις που δημιουργούν έδαφος για νέες γεωπολιτικές και οικονομικές ισορροπίες, όπως η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Ντελικανλί σημειώνει ότι «παρότι θα απέφευγε περιοχές συγκρούσεων, η τράπεζα παραμένει ανοιχτή στο να κάνει δουλειές και στις δύο χώρες και να τους προσφέρει προστιθέμενη αξία».

Eρωτηθείς αν η τράπεζα ενδιαφέρεται να «μπει» στα μεγάλα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι αγωγοί TAP και «South Stream», ο κ. Ντελικανλί επισημαίνει: «Η Παρευξείνια ενδιαφέρεται πολύ να συμμετάσχει σε ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας, με σημαντική διακρατική διάσταση και πολλά συμμετέχοντα κράτη-μέλη. Ωστόσο, αυτά τα έργα είναι μεγάλα και πολύπλοκα και εμπλέκουν πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους “παίκτες”, καθώς και διεθνείς συμφωνίες, που αλληλεπιδρούν με τις εθνικές νομοθεσίες. Η εμπλοκή σε αυτά δεν είναι λοιπόν εύκολο ζήτημα. Ωστόσο, σχεδιάζουμε να διερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες με επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο έργο του ΤΑP, καθώς και σε άλλα διακρατικά έργα υποδομής, που ενδέχεται να αναδυθούν, όπως ο South Stream».

Σε σχέση με τα κεφάλαια που αναμένεται να εκταμιευθούν για την Ελλάδα την οικονομική περίοδο 2015-2018, ο κ. Ντελικανλί επισημαίνει ότι προς το παρόν η τράπεζα ετοιμάζει τη Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική της και το Επιχειρησιακό της Σχέδιο για την περίοδο 2015-2018, οπότε είναι νωρίς για να εξειδικευτούν οι χρηματοδοτικοί στόχοι ανά χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή