«Δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς οι τράπεζες που πέρασαν το τεστ»

«Δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς οι τράπεζες που πέρασαν το τεστ»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Αντρέα Ενρια στους επενδυτές του τραπεζικού κλάδου λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ, στόχος των οποίων ήταν, αντίθετα, να απομακρύνουν κάθε αβεβαιότητα. «Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρήσουν ότι είναι ασφαλείς μετά τα στρες τεστ», είπε ο Αντρέα Ενρια σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Πρόσθεσε δε πως «η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη και για τις τράπεζες που πέρασαν τα τεστ». Οι μετοχές των τραπεζών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης υποχώρησαν λίγο μετά τα σχόλια του κ. Ενρια. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, που πέρασε τα τεστ, σημείωσε απώλειες 1,4%, ενώ αυτή της ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena, που δεν πέρασε τα τεστ, υποχώρησε κατά 7,1%.

Από τα τεστ κοπώσεως σε 137 τράπεζες της Ευρωζώνης προέκυψε το κεφαλαιακό έλλειμμα άνω των 6 δισ. ευρώ για επτά τράπεζες, λαμβανομένων υπόψη των σχεδίων άντλησης κεφαλαίων που ανακοινώθηκαν το 2014. Εως τα τέλη του 2013, όμως, το κεφαλαιακό έλλειμμα 25 τραπεζών έφθανε, περίπου, τα 25 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αυστηρότητα των τεστ κοπώσεως, των οποίων αποστολή είναι να δοκιμάσουν την κεφαλαιακή αντοχή των τραπεζών σε μια σειρά δυσμενών σεναρίων ώστε να εξακριβωθεί πόσα ακόμη κεφάλαια χρειάζονται για να θεωρούνται ισχυρές και φερέγγυες. Αλλά οι δηλώσεις του κ. Ενρια φέρουν ιδιαίτερο βάρος εφόσον η ΕΒΑ έχει διενεργήσει ενεργό ρόλο στη διεκπεραίωση των τεστ. Επικρατεί, βέβαια, η κοινή πεποίθηση πως η ΕΚΤ, υπό την αιγίδα της οποίας πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν τα τεστ, αντεπεξήλθε στην πρόκληση. Μία από τις κριτικές που ασκήθηκαν είναι ότι στα σενάρια των οποίων τη μεθοδολογία επιμελήθηκε η ΕΒΑ, δεν συμπεριλάμβαναν «ασκήσεις προσομοίωσης» όπως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού ή εθνικής χρεοκοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή