Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: αυλαία με «Λευκό θεό» στο «Ολύμπιον»

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: αυλαία με «Λευκό θεό» στο «Ολύμπιον»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γίνεται 55 χρόνων και ο ελληνικός κινηματογράφος 100. Τα δύο γεγονότα συνυπάρχουν στις εκδηλώσεις του 55ου Φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει ώς τις 9 Νοεμβρίου. Το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο περιλαμβάνει εκτός από προβολές ταινιών και τη βράβευση, στην τελετή λήξης, τεσσάρων προσωπικοτήτων που άφησαν, ο καθένας με το έργο και την παρουσία του, το ίχνος τους στην πορεία αυτού του αιώνα: των ηθοποιών Βούλας Ζουμπουλάκη, Αννας Συνοδινού και των σκηνοθετών Παντελή Βούλγαρη και Λάκη Παπαστάθη.

Η ταινία «Λευκός θεός» («White God») του Κόρνελ Μούντρουτσο, βραβευμένη στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ στο «Ολύμπιον». Ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο Ούγγρος σκηνοθέτης, στον οποίο το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα, προβάλλοντας τις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του: «Γιοχάνα», «Ευχάριστες ημέρες», «Λευκός θεός», «Ο στοργικός γιος – Υπόθεση Φράνκενσταϊν», «Στο δέλτα». Αναγνωρισμένος δημιουργός του ουγγρικού κινηματογράφου, με επιρροές από το έργο του Μπέλα Ταρ, ο Κόρνελ Μούντρουτσο τολμά μια «γλώσσα» ελεύθερη και ύφος αλληγορικό που δεν ακολουθεί συγκεκριμένες αφηγηματικές γραμμές. Οι ταινίες του είναι τολμηρές και το βλέμμα του κριτικό πάνω στην κοινωνία, την οικογένεια και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το πλούσιο πρόγραμμα του 55ου ΦΚΘ περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα στην εμβληματική ηθοποιό και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα, στον Σέρβο σκηνοθέτη Ζέλιμιρ Ζίλνικ, στον Σουηδό Ρόι Αντερσον και στον Αμερικανό Ραμίν Μπαχράνι. Ειδικότερα, η Χάνα Σιγκούλα θα δώσει και συναυλία στο «Ολύμπιον» την Παρασκευή 7/11.

Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν και οι καινούργιες ταινίες του Φατίχ Ακίν, των αδελφών Νταρντέν, του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, της Σουσάνε Μπίερ, του Κρίστιαν Πέτσολντ, του Ολε Κρίστιαν Μάντσεν, κ.ά.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, με τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο, την Ελλάδα εκπροσωπούν η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή