Ενεργειακά σχέδια 647 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Ε.Ε.

Ενεργειακά σχέδια 647 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Ε.Ε.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματοδότηση μελετών για τους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα καθώς και για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης συγκαταλέγεται στα ενεργειακά σχέδια συνολικού ύψους 647 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε.

Επίσης, από ελληνικού ενδιαφέροντος έργα ξεχωρίζει και η χρηματοδότηση μελετών για τμήματα της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και για το υδροηλεκτρικό έργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία, όπως και της μελέτης για τη διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 στη Βουλγαρία και Νέας Σάντας. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των 647 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθεί άμεσα ή έμμεσα σε έργα φυσικού αερίου. Εκτός από την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου, τα έργα περιλαμβάνουν τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλτικής καθώς και στην Κεντροανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα συγχρηματοδοτηθούν επίσης καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μια μελέτη σκοπιμότητας για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, μήκους 700 χλμ., μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου και ένα σχέδιο για ευφυή δίκτυα στα σύνορα Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου (Βόρεια Ιρλανδία).

Στα τέλη του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει επισήμως τον κατάλογο των προτάσεων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη – Ενέργεια). Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού διατίθενται συνολικά κονδύλια ύψους 5,85 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές την περίοδο 2014-2020. Ο πρώτος κατάλογος εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2013. Αποτελείται από 248 έργα ενεργειακών υποδομών, τα οποία, όταν ολοκληρωθούν, θα εξασφαλίσουν σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη- μέλη, θα ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της αγοράς και θα προωθήσουν τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τις εκπομπές CO2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή