Υπόγειο θάλαμο δείχνουν τα νέα ευρήματα

Υπόγειο θάλαμο δείχνουν τα νέα ευρήματα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι ανασκαφές συνεχίζονται στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, καθώς υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη υπόγειου θαλάμου ή κρύπτης κάτω από το επίπεδο του τέταρτου χώρου, στον οποίο τώρα εργάζονται οι ανασκαφείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, η απομάκρυνση των χωμάτων από τον τέταρτο χώρο προχωράει με την αποκάλυψη της θεμελίωσης των πλαϊνών του τοίχων. Σε επαφή με τους τοίχους βρίσκεται και το σωζόμενο τμήμα του δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους, που επίσης αποκαλύφθηκε. Σε συνδυασμό μάλιστα με το όρυγμα που υπάρχει εμπρός από το κατώφλι, αυτού του είδους το δάπεδο ενισχύει την υπόθεση περί δεύτερου επιπέδου της αίθουσας.

Αλλο σημαντικό εύρημα που προέκυψε κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου –και μέσα στην αμμώδη επίχωση του ορύγματος– είναι ένα δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο, σε καλή κατάσταση διατήρησης και με βάρος περίπου ενάμισι τόνου. Οι εργασίες πάντως προχωρούν με ιδιαίτερη προσοχή και στη στήριξη των χώρων του μνημείου, με την κατάλληλη υποστύλωση της θόλου στον δεύτερο και τον τρίτο χώρο, αλλά και την αντιστήριξη και τον εγκιβωτισμό των κατακόρυφων παρειών του ορύγματος στον τέταρτο.

Επιπλέον, και πάλι για λόγους ασφαλείας, την Τετάρτη έγινε τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Εκτός αυτού, χθες ήταν προγραμματισμένη και η εγκατάσταση ρωγμομέτρων προκειμένου να παρακολουθείται τυχόν εξέλιξη των υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων. Σημειώνεται, επίσης, πως συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

Ως προς τις εικασίες για το τι πραγματικά έχει συμβεί στην Αμφίπολη, δίπλα στην κεντρική υπόθεση περί σύλησης αρχίζει να κερδίζει έδαφος και ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ταφικό μνημείο είχε δεχθεί επίθεση με στόχο την καταστροφή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή