Μελέτη κατόπιν εορτής για το Ελληνικό

Μελέτη κατόπιν εορτής για το Ελληνικό

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά «καρφιά» επιφυλάσσουν παράγοντες της αγοράς αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ για τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη (φωτ.), και τη μελέτη που παρουσιάστηκε χθες σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού. Πέρα από το αν τα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζονται στη μελέτη είναι αξιόπιστα ή όχι, στηλιτεύεται το όψιμο ενδιαφέρον του ΤΕΕ. Οπως αναφέρθηκε, το ΤΑΙΠΕΔ συστήθηκε τον Ιούλιο 2011, ο διαγωνισμός για το Ελληνικό ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2011 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2014. Το ΤΕΕ, όπως λέει ο ίδιος ο πρόεδρός του, απηύθυνε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ στις 27 Μαρτίου 2014 και καλούσε για ενημέρωση για διάφορα ζητήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν γνωστά χρόνια πριν. Επίσης όπως αναφέρθηκε, από το 1994 έως το 2012 έχουν εκπονηθεί διάφορες μελέτες με φορείς ανάθεσης τον ΟΡΣΑ, τους Δήμους Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου, Ελληνικού, ΥΠΕΧΩΔΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση. Σε καμία δεν συμμετείχε το ΤΕΕ.

Κατρακύλησε στα 58,415 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, όταν στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς η αξία της αγοράς ανερχόταν στα 70,313 δισ. ευρώ. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχεί στο 31% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που έχει προϋπολογισθεί στα 183,089 δισ. ευρώ. Στην κορυφή της κατάταξης η Τράπεζα Πειραιώς επανέκτησε την πρώτη θέση με 7,01 δισ. ευρώ και ακολουθούν με μικρή διαφορά η Alpha Bank (6,69 δισ. ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (6,67 δισ. ευρώ), η Coca-Cola HBC (6,23), ο ΟΤΕ (4,48) ενώ η Eurobank βρίσκεται στην 6η θέση με αξία 3,91 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και 10 εισηγμένες με αξία κάτω του 1 εκατ. ευρώ εκάστη.

Απόδοση ασανσέρ

Μετά την άνοδο, ήρθε η πτώση και πάλι η άνοδος. Πρόκειται για την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που χθες πήραν την ανιούσα και πάλι με εκείνη του 10ετούς να ξεπερνάει ελαφρώς το 8%. Το θέμα είναι ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ευάλωτη σε μικρές κινήσεις, λόγω του ότι είναι «ρηχή». Ετσι, με λίγες κινήσεις σημειώθηκε η πρώτη άνοδος των αποδόσεων, με λίγες κινήσεις έγινε η διόρθωση και η πτώση των αποδόσεων και χθες υπήρξε κυρίως ένα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund) που προχώρησε σε πωλήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό κλίμα και τα τεχνικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς δεν οδήγησαν σε αγορές των ομολόγων και οι αποδόσεις αυξήθηκαν ξανά.

Ρεκόρ αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης

Οι αιτήσεις για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες έχουν υποβληθεί 306.089 αιτήσεις από δικαιούχους, οι οποίοι ζητούν επί της ουσίας την προκαταβολή του 25%. Από αυτούς πήραν έγκριση 287.172 και εντός 15 ημερών θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα σχετικά ποσά. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον είναι και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει να διαθέσει 74 εκατ. ευρώ έως τέλος του έτους και συνολικά 210 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Απριλίου.

Ο γύρος της Ελλάδας σε δύο χρόνια

Τον κύκλο των περιοδειών στις δεκατρείς ελληνικές περιφέρειες που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ολοκλήρωσε χθες ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν (φωτ.), ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ελληνική περιφέρεια και τις δυνατότητες που έχει. Θερμός υποστηρικτής της περιφέρειας και των διεκδικήσεων της ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε να μη χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, ο Γιοχάνες Χαν αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτήν την περιοδεία το 2012, έπειτα από μια συνάντηση με τους τότε περιφερειάρχες στην Αθήνα. Τελευταίοι σταθμοί η Μυτιλήνη και η Κοζάνη, όπου επισκέφθηκε το καινοτόμο σύστημα θέρμανσης της περιοχής και τα εργαστήρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που έχουν στόχο την καλύτερη σύνδεση επιχειρήσεων και ερευνητικών υποδομών. Αυτά πριν μεταβεί στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Γειτνίασης και Διεύρυνσης και τη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής αναλάβει η νέα επίτροπος από τη Ρουμανία, Κορίνα Κρέτσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή