Στ. Θεοδωράκης: «όχι δάνεια σε εταιρείες ζόμπι»

Στ. Θεοδωράκης: «όχι δάνεια σε εταιρείες ζόμπι»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορεί 4 χρόνια τώρα να προσθέτουμε φόρους, να αυξάνουμε φόρους και παράλληλα να συνεχίζουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν νεκρές εταιρείες που δεν προσφέρουν τίποτα στον ελληνικό λαό»,  επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Στουρνάρας συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νέα κρίσιμη καμπή της ελληνικής οικονομίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Ποτάμι ο Θανάσης Σκόκος υπεύθυνος τομέα Οικονομίας, ο Ανδρέας Κούτρας υπεύθυνος τομέα Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και η Οντίν Λιναρδάτου υπεύθυνη τομέα ΜΜΕ, ενώ από την Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχαν η κ. Βασιλική Ζάκκα Διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος Διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Κύριε πρόεδρε θέλετε να μας πείτε τι συζητήσατε; Φαντάζομαι ότι σας έκανε μια ενημέρωση ο κ. Στουρνάρας για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

-Είχαμε πολλές απορίες , πήραμε πολλές απαντήσεις , θα το ξανακάνουμε γιατί η λογική μας είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση, πέρα από τις κομματικές γραμμές. τα προβλήματα της οικονομίας απαιτούν γνώση και απαιτούν τέλος πάντων να υπάρχει και μια ελάχιστη συνεννόηση με τους θεσμικούς παράγοντες όπως είναι η τράπεζα της Ελλάδος . Να σας επισημάνω ένα θέμα που θέσαμε στον διοικητή και είναι το θέμα των δανείων σε νεκρές επιχειρήσεις. Είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει . Οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν εταιρείες που δεν προσφέρουν τίποτε στον Ελληνικό λαό. Ζητήσαμε τη βοήθειά τους. Ζητήσαμε δηλαδή τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος και βέβαια το αίτημα αυτό πάει κυρίως προς τους πολιτικούς, προς την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρει γρήγορα σημαντικές και γρήγορα αποφάσεις ώστε να μην υπάρχουν εταιρείες ζόμπι οι οποίες χρηματοδοτούνται από το τραπεζικό σύστημα δηλαδή από τον Ελληνικό λαό χωρίς να προσφέρουν τίποτε. Χωρίς να προσφέρουν κυριολεκτικά τίποτε. Θα επιμείνουμε σε αυτό, θα το αναδείξουμε γιατί το Ποτάμι δεν πιστεύει στην κοινωνία της αγοράς , πιστεύει στην κοινωνία με αγορές. Με αληθινές αγορές με ζωντανές αγορές .

Σε ότι αφορά στα 11,5 δις που υπάρχουν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αυτή τη στιγμή και δε θα χρειαστούν για την ενίσχυση του Τραπεζικού συστήματος , ο κ. Τσιπρας ζήτησε αυτά χθες , να πέσουν στην πραγματική οικονομία ουσιαστικά να γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια , να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια αυτά για να δοθεί μια λύση σε αυτό το επίμαχο θέμα, εσείς θέση γι αυτό έχετε; Ποια είναι η άποψή σας και εάν συμφωνείτε να μας πείτε με τον κ. Τσίπρα.

– Για τα κόκκινα δάνεια λέμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση . Αλλά αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι οριζόντια γιατί αυτό δεν θα είναι πράξη δικαιοσύνης . Άλλο το κόκκινο δάνειο μιας επιχείρησης η οποία προσπαθεί , η οποία ακόμη και σήμερα έχει εργαζόμενους , αλλά δυσκολεύεται σε κάποια σημεία να τα βγάλει πέρα και άλλο τα κόκκινα δάνεια μιας επιχείρησης που φύγαν τα λεφτά στο εξωτερικό και τα γλεντάει ο επιχειρηματίας στην υγειά του κορόιδου Ελληνικού λαού . Άρα δεν είναι όλα τα κόκκινα δάνεια ίδια και για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει μια ίδια πολιτική . Και εκπλήσσομαι που κάποιοι άνθρωποι που υποτίθεται οτι προέρχονται από τα κόμματα της αριστεράς και της δικαιοσύνης λένε οριζόντια διαγραφή όλων των κόκκινων δανείων . Αυτά δεν είναι πράξεις δικαιοσύνης . Κάθε υπόθεση κάθε δανείου είναι διαφορετική.

Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αγορά . Σε ό,τι αφορά τα 11,5 δις που λέτε , δεν είναι θέμα να πάμε στα κόκκινα δάνεια . Χρειάζεται η χώρα ένα μαξιλάρι . Χρειάζεται ένα μαξιλάρι για πολλά μικρά απρόοπτα που δεν είναι ανάγκη τώρα να στα αναφέρω. Ανήκουν αυτά τα λεφτά στις εφεδρείες , τις προσπάθειες που κάνουμε για την οικονομία . Δεν θα πρέπει να υποκύπτουμε σε εύκολες απερίσκεπτες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή