Βερολίνο: Mitte, κλασικό και σύγχρονο σε αρμονία

Βερολίνο: Mitte, κλασικό και σύγχρονο σε αρμονία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο οικονομικό από το Παρίσι, πιο φιλικό από το Λονδίνο, πιο πολιτικοποιημένο από τη Νέα Υόρκη: 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα που ονειρεύεται κάθε ευρωπαϊκή πόλη και το πολύχρωμο κέντρο της, γνωστό ως Mitte (Μέση), θα μπορούσε να ανακηρυχθεί… πρωτεύουσα του κουλ. Στο κάποτε περιτοιχισμένο κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου, η Mitte είναι η περιοχή όπου η Πύλη του Βραδεμβούργου- κατάλοιπο ένδοξων ημερών- συνυπάρχει με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου η ανάμνηση των πιο σκοτεινών σελίδων της γερμανικής ιστορίας διατηρείται ζωντανή με την ελπίδα ότι το παρελθόν δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Είναι, ακόμα, η περιοχή όπου το κλασικό συνυπάρχει αρμονικά με το σύγχρονο, αφού τα μουσεία του Museumsinsel με τα ανυπολόγιστης αξίας αρχαία εκθέματά τους απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από δεκάδες γκαλερί που «ειδικεύονται» στην πλέον ανατρεπτική τέχνη του σήμερα. Η περιοχή όπου η τάξη συνυπάρχει με την αταξία, το πρωτοποριακό ντιζάιν με την παράδοση, τα πεντακάθαρα πεζοδρόμια με τα γκράφιτι, τα ακριβά καταστήματα με τις υπαίθριες αγορές και ο επιβλητικός καθεδρικός με την μπουτίκ «Ahteist Stores» – η μάρκα χειροποίητων παπουτσιών με την υπογραφή μιας πολυεθνικής ομάδας άθεων υποδηματοποιών, που το 2012 κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 60.000 δολάρια σε τέσσερις εβδομάδες και να υλοποιήσει το μάλλον ιδιόρρυθμο όραμά της με την υποστήριξη του διαδικτυακού κοινού.

Με μόλις 3,5 εκατ. κατοίκους και ένα τεράστιο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας δεν «υποφέρει» από κυκλοφοριακά προβλήματα, ούτε από υψηλή εγκληματικότητα. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα, αρκετές γραμμές του μετρό λειτουργούν όλο το 24ωρο και οι νυχτερινοί επιβάτες με τα μπουκάλια μπίρας στα χέρια δεν επισύρουν ούτε ένα επικριτικό βλέμμα – στο Βερολίνο, τα στερεότυπα περί γερμανικού συντηρητισμού καταρρίπτονται μέσα σε λίγες ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή