Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ»

Στους στίχους του Ε. Ε. Κάμινγκς βασίζεται η ανατρεπτική μουσικοθεατρική παράσταση του συνθέτη και ερμηνευτή Τάση Χριστογιαννόπουλου με τίτλο «Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ», που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικό Θέατρο στο Μέγαρο. «Τον λένε κυρίως ποιητή και του αναγνωρίζουν ιδιαιτερότητες και ποιότητες υψηλές στην ποίηση και στην τέχνη των λέξεων. Επιτρέψτε μου να τον πω άνθρωπο, σαν εσάς και σαν εμένα. Ανθρωπο που τη ζωή του την υφαίνει με τα χρώματα τα ζωντανά των παθών», αναφέρει ο συνθέτης για τον Αμερικανό ποιητή, πεζογράφο και καλλιτέχνη. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Αργύρης Ξάφης, την ενορχήστρωση ο Κορνήλιος Σελαμσής και τις χορογραφίες η Σταυρούλα Σιάμου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές Μάρθα Τομπουλίδου, Γιάννης Μήτσος, Κατερίνα Σκιαδά, Κορνήλιος Σελαμσής, Μάριος Δαπέργολας και Μενέλαος Μωραΐτης. ​​3 και 4 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Ραντεβού στην Τεχνόπολη με πρωταγωνιστή το βινύλιο

Οι εραστές του βινυλίου, που επιμένουν στην αγάπη τους για τους δίσκους και τα πικάπ, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά στο καθιερωμένο τους ραντεβού στην Τεχνόπολη. Ηδη η συνάντηση έχει γνωρίσει επιτυχία και τις περασμένες χρονιές. Το «Vinyl is back», που ξεκίνησε χθες, συγκεντρώνει όλους τους ενδιαφερόμενους για το είδος καθώς συμμετέχουν καταστήματα πώλησης δίσκων, ιδιώτες και συλλέκτες δίσκων, αλλά και δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου. Στο «Vinyl is back» μπορεί να βρει κανείς μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων (πικάπ, ενισχυτές κ.ο.κ.), αξεσουάρ για βινύλια, είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου, αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ, έπιπλα και βάσεις για ηχοσυστήματα. Επίσης υπάρχουν μουσικές αφίσες, μουσικά T-shirts και μπλούζες, αλλά και μουσικά βιβλία. Πρόκειται για πραγματικό σόου με μεγάλο πρωταγωνιστή το βινύλιο που αντέχει στον χρόνο ή, αν προτιμάτε, ένας «κήπος» της μουσικής. ​​Σήμερα και αύριο, από τις 11 π.μ. έως και τις 9 μ.μ. Στο κτίριο Δ.12 (Μηχανουργείο), Πειραιώς 100, Γκάζι. Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πολιτιστική κληρονομιά και η αξιοποίησή της

Πόσο αποτελεσματικά διαχειριζόμαστε την κληρονομιά μας; Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων πολιτισμού, με αφορμή τον νέο κανονισμό του ΥΠΠΟΑ, τα όσα συμβαίνουν στην Αμφίπολη, την Επίδαυρο, την επιτυχία της κίνησης «Διάζωμα». Θα συζητήσουν: Χρήστος Ντούμας, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής ανασκαφής Ακρωτηρίου Σαντορίνης, Κώστας Πασχαλίδης, ιστορικός, δρ Αρχαιολογίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – ΥΠΠΟΑ, Σταύρος Βλίζος, αρχαιολόγος, λέκτορας Μουσειολογίας και ανάδειξης αρχαιολογικών αγαθών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Robert Arndt, αρχαιολόγος, γραμματέας Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, Valentina Di Napoli, δρ Αρχαιολογίας, Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα. ​​Τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Free Thinking Zone Concept βιβλιοπωλείο, Σκουφά 64 και Γριβαίων. Τηλ. 210 36 17 461.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«People World»

To βιβλίο φωτογραφιών της Πόπης Τσουκάτου με τίτλο «People World» (εκδ. Cube Art) παρουσιάζουν ο θεωρητικός τέχνης Σταύρος Καβαλλάρης και η δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Ζαχαρούλα Τουραλή, την Τετάρτη, στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής. ​​Mελιδώνη 4-6 και Αγ. Ασωμάτων. Στις 7 μ.μ.

POLIS ART CAFE

Παρουσίαση

Το βιβλίο της Σάντρας Βούλγαρη «Οι ζωές της Χλόης» (εκδ. Φίλντισι) παρουσιάζεται την ερχόμενη Τρίτη (4/11) στο Polis Art Cafe. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Ρίτσα Μασούρα, Σάσα Βούλγαρη, Ρηνιώ Κυριαζή και Μιμή Ρουφογάλη. ​​Εναρξη 8 μ.μ. Πεσμαζόγλου 5, Στοά Βιβλίου.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Kάρμεν»

Η δημοφιλής όπερα του Μπιζέ, σε σκηνοθεσία Richard Eyre και μουσική διεύθυνση Pablo Heras-Casado, προβάλλεται απόψε σε απευθείας μετάδοση από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης. Με την Anita Rachvelishvili στον ρόλο της Κάρμεν. ​​Στις 6.55 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΘΕΑΤΡΟ «ΙΛΙΣΙΑ»

Μικρός πρίγκιπας

Στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Ιλίσια» έχει πρεμιέρα αύριο ο «Μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί από την ομάδα «Μαγικές Σβούρες». Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αδάμη. Οι χορογραφίες της Αντιγόνης Γύρα. ​​ Κάθε Κυριακή (11 π.μ και 3 μ.μ.). Παπαδιαμαντοπούλου 2, τηλ. 210 9853609.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πολιτιστική κληρονομιά και η αξιοποίησή της

Πόσο αποτελεσματικά διαχειριζόμαστε την κληρονομιά μας; Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων πολιτισμού, με αφορμή τον νέο κανονισμό του ΥΠΠΟΑ, τα όσα συμβαίνουν στην Αμφίπολη, την Επίδαυρο, την επιτυχία της κίνησης «Διάζωμα». Θα συζητήσουν: Χρήστος Ντούμας, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής ανασκαφής Ακρωτηρίου Σαντορίνης, Κώστας Πασχαλίδης, ιστορικός, δρ Αρχαιολογίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – ΥΠΠΟΑ, Σταύρος Βλίζος, αρχαιολόγος, λέκτορας Μουσειολογίας και ανάδειξης αρχαιολογικών αγαθών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Robert Arndt, αρχαιολόγος, γραμματέας Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, Valentina Di Napoli, δρ Αρχαιολογίας, Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.

​​Τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Free Thinking Zone Concept βιβλιοπωλείο, Σκουφά 64 και Γριβαίων. Τηλ. 210 36 17 461.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ

«To τρίτο κύμα»

Το έργο των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς «Το τρίτο κύμα», που έγινε γνωστό μέσω της κινηματογραφικής μεταφοράς του με τίτλο «Το κύμα», παρουσιάζει η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη. Στο πλαίσιο της παράστασης, το Εθνικό Θέατρο θα υλοποιήσει τη δράση «ΦΟ-ΡΑ-Stop» στα σχολεία. ​​Σάββατο στις 5.30 και 8.30 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ. στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20).

ΘΕΑΤΡΟ «ΘΗΣΕΙΟΝ»

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Μια από τις πιο δροσερές θεατρικές παραστάσεις συνεχίζεται στο θέατρο «Θησείον»: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», διασκευή του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ από τον Κώστα Γάκη, την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του έργου υπογράφουν και οι τρεις τους. ​​ Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ωρα έναρξης 7 μ.μ. Τουρναβίτου 7, Θησείο.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ιταλικός ήχος

Tην Τρίτη ξεκινάει ο κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου «Suono Italiano», που διοργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ιταλίας για τη Μουσική και την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού. Το ντουέτο των Francesca Dego (βιολί) και Francesca Leonardi (πιάνο) θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν, Σκαρλάτι, Παγκανίνι και Πουλένκ. ​​Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

«Σονάτες και παραλλαγές»

Δύο σονάτες για τσέλο και πιάνο και δύο παραλλαγές του Μπετόβεν, βασισμένες σε θέματα από το ορατόριο «Ιούδας Μακκαβαίος» του Χέντελ και από την όπερα «Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ, ερμηνεύουν ο Αγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη δεύτερη συναυλία του Κύκλου Μουσικής Δωματίου. Θα προηγηθεί δεκάλεπτη εισαγωγική ομιλία από τον πιανίστα Νίκο Λαάρη. ​​Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή