Παραιτήθηκε και έφυγε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο

Παραιτήθηκε και έφυγε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο χρειάστηκε η λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε την Πέμπτη στην Μπουρκίνα Φάσο –ένα από τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου, στη Δυτική Αφρική– για να οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας, Μπλεζ Κομπαορέ. Την παραίτηση του επί 27 συναπτά έτη προέδρου της χώρας ανακοίνωσε σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που είχαν κατακλύσει για δεύτερη συνεχή ημέρα την κεντρική Πλατεία του Εθνους, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ονορέ Τραορέ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού κράτους για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, η οποία πιθανότατα μετέφερε τον παραιτηθέντα πρόεδρο, κατευθυνόταν προς τα σύνορα με την Γκάνα.

Αφορμή για τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στην Μπουρκίνα Φάσο στάθηκε η προσπάθεια του Κομπαορέ να περάσει από το Κοινοβούλιο συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα του επέτρεπε να διεκδικήσει για άλλα πέντε χρόνια την εξουσία, μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, τον Νοέμβριο του 2015. Εξαγριωμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το Κοινοβούλιο και το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, πυρπόλησαν γραφεία του κυβερνώντος κόμματος CDP, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Πολλοί εκ των διαδηλωτών ζητούσαν να περάσει η εξουσία στον δημοφιλή πρώην υπουργό Αμυνας Κουαμέ Λουγκέ, ενώ άλλοι κρατούσαν φωτογραφίες του ιστορικού αριστερού ηγέτη της χώρας Τομά Σανκαρά και πλακάτ με το σύνθημα «Σανκαρά, κοίτα τους γιους σου».

Ο επονομαζόμενος και «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής» Τομά Σανκαρά ανέβηκε στην εξουσία με στρατιωτικό κίνημα ευρείας λαϊκής υποστήριξης το 1983 και ακολούθησε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών, που τον έφερε σε σύγκρουση με την παλιά αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία. Το 1987 ανετράπη και πάλι με στρατιωτικό κίνημα από τον παλιό σύντροφό του Κομπαορέ, ο οποίος εξελίχθηκε σε στενό σύμμαχο της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Τις εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο (πρώην Ανω Βόλτα) παρακολουθούν με ανησυχία οι κυβερνώντες πολλών χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία εδώ και πολλά χρόνια και υφίστανται ισχυρή πίεση, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή