Κλείνει τα σύνορα στις χώρες του Έμπολα ο Καναδάς

Κλείνει τα σύνορα στις χώρες του Έμπολα ο Καναδάς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καναδάς έλαβε ένα ριζοσπαστικό μέτρο προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού Έμπολα στην καναδική επικράτεια αναστέλλοντας την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία του Έμπολα ή ακόμα και στα πρόσωπα που διέμεναν εκεί τους 3 τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Έπειτα από την Αυστραλία στις αρχές της εβδομάδας, ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα της Δύσης που λαμβάνει μια τόσο σπάνια απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

«Η Αρχή Ιθαγένειας και Μετανάστευσης του Καναδά δεν θα διεκπεραιώσει κανένα νέο αίτημα έκδοσης θεώρησης εισόδου και δεν θα συνεχίσει τη διαδικασία διεκπεραίωσης κανενός αιτήματος χορήγησης βίζα» στα πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν κηρυχθεί πληγείσες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΠΟΥ: Μείωση των κρουσμάτων Εμπολα, αύξηση των θανάτων 

Ελαφρά μείωση των κρουσμάτων του Εμπολα κατέγραψε ο ΠΟΥ, ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η επιδημία έχει έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής της ζωή σε 4.951 ανθρώπους από τους 13.567 που προσβλήθηκαν από σε οκτώ χώρες.

Η μείωση οφείλεται στη διαπίστωση ότι ορισμένοι από τους ασθενείς που είχαν καταγραφεί στη Γουινέα δεν έπασχαν τελικώς από τον Έμπολα, όπως διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Μολονότι πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε κατά 136, σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 31.

Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σποραδικά κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και το Μαλί. Το 2χρονο κοριτσάκι που πέθανε από τον Έμπολα στο Μαλί ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με έως και 141 ανθρώπους στη χώρα αυτή, εκ των οποίων οι 57 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ερευνα για αμέλεια στην υπόθεση μόλυνσης της Ισπανίδας νοσηλεύτριας

Την ίδια ώρα, αρευνα για να διαπιστωθεί αν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή του υγειονομικού προσωπικού που ήρθε σε επαφή με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα εξαιτίας της ανεπάρκειας μέτρων πρόληψης, διέταξε δικαστήριο της Μαδρίτης.

Η μήνυση αφορά «τα μέτρα που είχαν στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού και την εκπαίδευσή του για τη μάχη ενάντια στον ιό Έμπολα».

Σημειώνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από τη μήνυση που υπέβαλαν 15 γιατροί της μονάδας επειγόντων περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λα Παθ, στο οποίο ανήκει και το νοσοκομείο Κάρλος Γ΄, όπου μολύνθηκε η νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή