Ιερά Σύνοδος: Δίχως νεκρώσιμο ακολουθία και μνημόσυνο η αποτέφρωση

Ιερά Σύνοδος: Δίχως νεκρώσιμο ακολουθία και μνημόσυνο η αποτέφρωση

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, όποιος επιλέγει την αποτέφρωση της σορού του δηλώνει την «αυτονόμησή» του από την Εκκλησία, η οποία δεν δέχεται την αποτέφρωση για τα μέλη της. Δεν θα πραγματοποιείται νεκρώσιμος ακολουθία ή μνημόσυνο για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση, όπως αναφέρει εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο η απόφαση ελήφθη καθώς όποιος επιλέγει την αποτέφρωση της σορού του δηλώνει την «αυτονόμησή» του, με δεδομένο ότι η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση. Στην εγκύκλιό της, που εστάλη σε όλες τις μητροπόλεις, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ακόμα ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του οικείου Μητροπολίτη η τέλεση απλώς τρισάγιου.

Η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το νόμο που επιτρέπει αποτέφρωση ακόμα και αν ο θανών δεν έχει εκφράσει τέτοια επιθυμία, αλλά απλώς με δήλωσή του ιδίου/ιδίας, του /της συζύγου ή του/της συντρόφου με τον οποίο/οποία έχει συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης», ή με δήλωση συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού. Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, αυτό αποτελεί εκ προοιμίου καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του νεκρού και έλλειψη σεβασμού και φροντίδας προς το ανθρώπινο σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή