Αύξηση συλλήψεων κατά 170%

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα έκθεσης της Frontex για την παράνομη μετανάστευση στην Ε.Ε. το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Δημοσιεύθηκε τη 15η Οκτωβρίου και αποκαλύπτει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 (Απρίλιος – Ιούνιος) οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών αυξήθηκαν κατά 170% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι περισσότερες (ποσοστό άνω του 90%) έγιναν στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε., ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν εκεί οκτώ φορές περισσότεροι αλλοδαποί σε σύγκριση με το 2013. Στην Ελλάδα, η Frontex διαπιστώνει διπλασιασμό των μεταναστών που εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράνομα στη χώρα, ενώ 50% αύξηση παρατηρήθηκε και στην Ισπανία. Συνολικά, για παράνομη είσοδο στην Ε.Ε. συνελήφθησαν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 68.589 αλλοδαποί. Οι περισσότεροι (πάνω από τους 60.000) επιχείρησαν να μπουν στην Ε.Ε μέσω θαλάσσης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων αλλοδαπών (πάνω από 53.000) εντοπίστηκαν, όχι στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά στην κεντρική Μεσόγειο, κατά μήκος δηλαδή του άξονα που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη Frontex, το β΄ τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική προς τις ακτές της Λιβύης, ενώ οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Κεντρική Μεσόγειο δεν ήταν Σύροι, αλλά υπήκοοι Ερυθραίας. Πάντως, σύμφωνα με τη Frontex, από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία μέχρι σήμερα 10.000 Σύροι πρόσφυγες αποπειράθηκαν να μπουν στην Ε.Ε. μέσω Ιταλίας και 5.000 μέσω Ελλάδας. Στην Ανατολική Μεσόγειο συγκεκριμένα, ο αριθμός των αλλοδαπών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην Ε.Ε. (κυρίως την Ελλάδα) διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι.

«Μια σειρά από επιχειρησιακές δράσεις οδήγησε σε μείωση των συλλήψεων στα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με την Τουρκία, ωστόσο παρατηρήθηκε μετακίνηση των ροών προς το Αιγαίο» αναφέρει επί λέξει η έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού. Στα χερσαία σύνορα της Ε.Ε., μεγαλύτερη ροή παράνομων μεταναστών παρατηρήθηκε (το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου) στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με τη Frontex, οι περισσότεροι συλληφθέντες ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν που είχαν μπει στην Ε.Ε. αρχικά μέσω Ελλάδας και κατέληξαν στην Ουγγαρία διαμέσου των Βαλκανίων. Στην Ισπανία τέλος, ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών στην πόλη Melilla (βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Αφρικής στα σύνορα με το Μαρόκο) μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των παράνομων μεταναστών που εντοπίστηκαν κατά μήκος του θαλάσσιου δρομολογίου της Δυτικής Μεσογείου κατέγραψε αύξηση 50%. Σημειώνεται τέλος ότι κατά το β΄ τρίμηνο του έτους υπεβλήθησαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά 100.000 αιτήματα ασύλου. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό από το 2007. Τα περισσότερα αιτήματα υπεβλήθησαν σε Γερμανία, Σουηδία και Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή