Με ορμητήριο τις δυτικές ακτές

Με ορμητήριο τις δυτικές ακτές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου 12 Σύροι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, είχαν πνιγεί στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν στην Ιταλία, τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών εξακολουθούν να δρουν στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν πάλι στην Πάλαιρο περίπου 30 μετανάστες, που περίμεναν τον διακινητή να τους παραλάβει με σκάφος. Ομως αυτός δεν εμφανίστηκε και αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Δεκάδες μετανάστες έχουν ακόμα εντοπιστεί στο Διόνι Κατοχής Μεσολογγίου, στο Βαλτί κοντά στον Αστακό και στις εκβολές του Αχελώου. Αλλά και στις ακτές της Ηλείας και της Αχαΐας δρουν τα κυκλώματα. Πρόσφατα βρέθηκαν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Κατάκολο Ηλείας, περίπου 40 μετανάστες σε σκάφος. Επίσης, αλιευτικό σκάφος που είχε κλαπεί από λιμάνι της Κυπαρισσίας βρέθηκε σε παραλιακή περιοχή της Ιταλίας. Ανοιχτά της Κυπαρισσίας είχαν εντοπιστεί πριν από λίγο καιρό ένα ακυβέρνητο αλιευτικό σκάφος και ένα ιστιοφόρο, που όπως εκτιμάται, είχαν χρησιμοποιήσει διακινητές. Επιπλέον, βρέθηκαν 35 μετανάστες μέσα σε σκάφος που έπλεε στον Πατραϊκό Κόλπο και 25 μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να ταξιδέψουν στην Ιταλία με κλεμμένο σκάφος από τις ακτές της Καλόγριας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Λιμενικού, τα μέτρα που ισχύουν στο λιμάνι της Πάτρας λειτουργούν αποτρεπτικά για τα κυκλώματα διακίνησης, που ως εκ τούτου προτιμούν να δρουν στις ακτές. Παρά ταύτα, μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 15 διακινητές και περισσότεροι από 300 μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε κρυμμένοι μέσα σε κάποιο φορτηγό. Σχεδόν κάθε εβδομάδα η Αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους στη λιμενική ζώνη για τον εντοπισμό αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα.

Οσον αφορά τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων που μεταφέρουν μετανάστες στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, στις περισσότερες περιπτώσεις συνεργάζονται με άτομα που γνωρίζουν καλά τις παραλιακές περιοχές και μπορούν να υποδείξουν απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες ακτές, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Από την πλευρά τους οι διωκτικές αρχές, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολη η αστυνόμευση όλων των ακτών, έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία στήνει μπλόκα στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από την Αθήνα προς τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ανακαλύψει διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες συνήθως με κλειστά φορτηγά, κατά ομάδες των 30 ατόμων. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στα όρια της Αιτωλοακαρνανίας, περισσότεροι από πέντε διακινητές και πάνω από 40 μετανάστες. Παράλληλα, το Λιμενικό πραγματοποιεί θαλάσσιες περιπολίες κατά μήκος των ακτών για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν ή πρόκειται να μεταφέρουν μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή