Νέα μισθολογική κλίμακα στο Δημόσιο

Νέα μισθολογική κλίμακα στο Δημόσιο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές συσκέψεις, χθες και σήμερα, έχουν στελέχη της δικομματικής κυβέρνησης με στόχο την οριστικοποίηση των ελληνικών θέσεων επί των οποίων θα επιδιωχθεί η επιστροφή της τρόικας, περί τις 10 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Ηδη, χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σύγκλιση των δύο εταίρων στο ζήτημα του μισθολογίου, με τη δημιουργία μιας καινούργιας μισθολογικής κλίμακας (Ζ) για τους νεοπροσλαμβα-νόμενους υπαλλήλους στο Δημόσιο και πιλοτική ανακατανομή των πρόσθετων αποδοχών («προσωπικής διαφοράς») που απολαμβάνουν εργαζόμενοι συγκεκριμένων υπουργείων, όπως ενδεικτικά το Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο μισθός για τους νεοπροσλαμβα-νόμενους – δόκιμους υπαλλήλους θα μειωθεί και θα διαμορφωθεί για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο επίπεδο των 900 ευρώ μεικτά, έναντι 1.090 ευρώ σήμερα. Αντιστοίχως, για τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης οι αποδοχές θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 680 ευρώ, περίπου 100 ευρώ κατώτερα από τα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, για τους νεοπροσλαμβα-νόμενους αυτής της κατηγορίας θα υπάρχει ειδική πρόνοια ώστε εάν προσλαμβάνονται σε θέσεις στην περιφέρεια, μακριά από την κατοικία τους, να τους αποδίδεται πρόσθετη αμοιβή προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα.

Παράλληλα άναψε «πράσινο φως» προκειμένου να υπάρξουν κινήσεις εξορθολογισμού των πρόσθετων αποδοχών («προσωπικής διαφοράς»), με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να επιδιώκουν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν σε άλλες κατηγορίες, όπως ενδεικτικά το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η σύσκεψη, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της υφυπουργού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Β. Σοφίας, όπου στεγάζεται τόσο το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και η Γραμματεία Συντονισμού του Πρωθυπουργού.

Για σήμερα το πρωί, ώρα 9.30, προγραμματίζεται και νέα συνάντηση, αυτή τη φορά για το κεφάλαιο των εργασιακών – συνδικαλιστικών θεμάτων, με τη συμμετοχή του υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση.

Εως το Eurogroup

Δεδομένης της θέσης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, η οποία επαναβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, να μην αποδεχθούν νέες αλλαγές σε ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, η Αθήνα αναζητεί τα σημεία εκείνα που θα ξεκλειδώσουν τη συμφωνία με την τρόικα ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ζητήματα του μισθολογίου και των εργασιακών – συνδικαλιστικών θεωρούνται μείζονος σημασίας και μένει να αποδειχθεί αν η κοινή θέση στην οποία καταλήγουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μπορεί να είναι αποδεκτή και από την τρόικα.

Για τα εργασιακά – συνδικαλιστικά, στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα των απεργιών και, δευτερευόντως, οι συνδικαλιστικές άδειες που οδεύουν προς μείωση. Ως προς το θέμα του lock-out, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», προωθείται αλλαγή στον αστικό κώδικα προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των σχετικών αιτημάτων της εργοδοτικής πλευράς. Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, πρόθεση είναι να αποκρουστεί το αίτημα για λήψη απόφασης από το 50% + 1 των μελών κάθε συνδικάτου. Αντιθέτως, εξετάζεται η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης στις 48 ή τις 72 ώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή