H ανεργία στην Ιταλία προκαλεί ένταση και πιέζει τον Ρέντσι

H ανεργία στην Ιταλία προκαλεί ένταση και πιέζει τον Ρέντσι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι ελπίδες του Ιταλού πρωθυπουργού Ρέντσι για κάμψη των ποσοστών ανεργίας διαψεύστηκαν χθες με την ανακοίνωση των νέων στοιχείων, την ίδια στιγμή που χώρα εισέρχεται σε περίοδο όξυνσης των κοινωνικών συγκρούσεων. Η γιγάντια διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στη Ρώμη, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, καθώς και ο ξυλοδαρμός μεταλλεργατών από αστυνομικές δυνάμεις κοντά στη γερμανική πρεσβεία, την Τετάρτη, είναι οι προπομποί ενός τεταμένου μήνα.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είπε ότι «έρχονται δύσκολες εβδομάδες». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δύσκολες στιγμές της κρίσης δεν θα γίνουν κατά λάθος σπίθα, που θα πυροδοτήσει εντάσεις με απρόβλεπτες προοπτικές κλιμάκωσης», σημείωσε το πάλαι ποτέ δεξί χέρι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους τέσσερις δαρθέντες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν την Τετάρτη για τις απολύσεις που σχεδιάζει η γερμανική χαλυβουργία Thyssen Krup στο Τέρνι. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου τόσο στους αστυνομικούς όσο και στους διαδηλωτές», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν προσαγωγές διαδηλωτών και «αδειάζοντας» ουσιαστικά τους αστυνομικούς που είχαν κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι σκόπευαν να καταλάβουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν τα αστυνομικά κλομπ ήταν, σύμφωνα με φωτογραφίες, και ο επικεφαλής του συνδικάτου μετάλλου Fiom, Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Οι πυροσβεστικές κινήσεις δεν κρύβουν, πάντως, την έκταση των προβλημάτων, καθώς οι Ιταλοί χάνουν όλο και περισσότερο την υπομονή τους με την κυβέρνηση Ρέντσι. «Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι υπάρχει κοινωνική κρίση, αλλά αυτό που συνέβη χθες ήταν μια σαφής έκφραση της κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα», δήλωσε η επικεφαλής του συνδικάτου CGIL, Σουζάνα Καμούσο. Η Καμούσο επανέλαβε ότι θα υπάρξει γενική απεργία, ενώ το συνδικάτο μετάλλου προκήρυξε απεργίες στις 14 και 21 Νοεμβρίου.

«Η μείωση των φόρων επί της εργασίας θα ευνοήσει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις μειώνοντας τα κόστη τους. Αυτό δεν πρόκειται όμως να έχει καμία θετική επίπτωση στην αύξηση της απασχόλησης», υποστήριξε η Καμούσο. Η προώθηση της εργασιακής μεταρρύθμισης είναι μία από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, η ανεργία, που ήταν 12,5% τον Αύγουστο, ανέβηκε ελαφρά στο 12,6% τον Σεπτέμβριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για οριακή πτώση. Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία ανέβηκε κατά 1,5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 3,24 εκατομμύρια. Κάπως θετικότερα διαμορφώνεται η εξέλιξη της νεανικής ανεργίας, η οποία μειώθηκε στο 42,9% αντί του 43,7% τον Σεπτέμβριο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες ανακοινώθηκε το όνομα του διαδόχου της Φεντερίκα Μογκερίνι στα ηνία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο νέος υπουργός είναι ο 60χρονος Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην δημοσιογράφος και υπουργός Επικοινωνιών την περίοδο 2006-2008.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή