Εξονυχιστικοί έλεγχοι γύρω από το Αλ Ακτσά

Εξονυχιστικοί έλεγχοι γύρω από το Αλ Ακτσά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς και συνοριοφύλακες ανέπτυξε χθες το Ισραήλ περιμετρικά του συγκροτήματος Αλ Ακτσά, επιτρέποντας την είσοδο σε αυτό μόνο σε Παλαιστίνιους άνω των 50 ετών για την προσευχή της Παρασκευής. Το Ορος του Ναού είχε αποκλειστεί εκτάκτως για 24 ώρες ως αποτέλεσμα των ταραχών για τον θάνατο νέου Παλαιστίνιου, επίδοξου δολοφόνου του ακροδεξιού ραββίνου Γιούντα Γκλικ, από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο αποκλεισμός του Αλ Ακτσά, που είναι ο πρώτος ύστερα από δεκαετίες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση του Ισραήλ: «Κήρυξη πολέμου».

Και στις 4 εισόδους

Εκατοντάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί πραγματοποιούσαν χθες το απόγευμα εξονυχιστικούς ελέγχους στις τέσσερις εισόδους του συγκροτήματος, με γυναίκες αστυνομικούς να ελέγχουν τις Παλαιστίνιες.

Η αγορά της Παλιάς Πόλης, συνήθως ασφυκτικά γεμάτη τις Παρασκευές, ήταν χθες άδεια, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η ισραηλινή αστυνομία. Τη νύχτα της Πέμπτης, νεαροί Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν εκ νέου με δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας, αμέσως μετά την κηδεία του Μουατάζ Χιτζάζι, του ανθρώπου που φέρεται να αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον ραββίνο Γκλικ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 48χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ ραββίνος Γκλικ, ο οποίος ζει σε παράνομο εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, έχει προτείνει την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το ισλαμικό τέμενος, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι πρέπει να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα προσευχής με τους μουσουλμάνους. Τον ραββίνο στηρίζει ενεργά, όμως, η ακραία εθνικιστική μερίδα του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επιδιώκει την τροποποίηση των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία του συγκροτήματος Αλ Ακτσά και του εβραϊκού Δυτικού Τείχους.

Η Ιερουσαλήμ εισήλθε φέτος το καλοκαίρι σε περίοδο αναταραχής, με αφορμή τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς εποίκους, ως αντίποινα για τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Οχθη. Την ίδια στιγμή, ο διάρκειας 50 ημερών πόλεμος στο Γάζα, που διεξήγαγε το Ισραήλ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όξυνε περαιτέρω την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Η τελευταία φορά που το λατρευτικό συγκρότημα του Αλ Ακτσά είχε αποκλειστεί από την ισραηλινή αστυνομία ήταν το 2000, όταν ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είχε αποφασίσει να επισκεφθεί το ιερό για τους Αραβες σημείο.

Η επίσκεψη του «Αρικ» –όπως ήταν γνωστός ο Σαρόν μεταξύ των Ισραηλινών– είχε πυροδοτήσει την οργή των Παλαιστινίων, οδηγώντας στο ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα (εξέγερση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή