Ξένοι τζιχαντιστές συρρέουν σε Ιράκ, Συρία

Ξένοι τζιχαντιστές συρρέουν σε Ιράκ, Συρία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε πρωτόγνωρο βαθμό» συρρέουν ξένοι τζιχαντιστές στα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί προέρχονται από χώρες που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν πεδία στρατολόγησης.

Στην έκθεσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άτομα ταξίδεψαν στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Οι «νεοσύλλεκτοι» προήλθαν από 80 κράτη του κόσμου, «που περιλαμβάνουν σειρά κρατών που μέχρι πρότινος δεν απασχολούσαν την Αλ Κάιντα».

Ο ΟΗΕ εκτιμά, όμως, ότι η απότομη αυτή ενίσχυση του αριθμού εθελοντών δεν σημαίνει αυτόματα και ενίσχυση της Αλ Κάιντα. Αυτό οφείλεται στις πιέσεις που η ραγδαία στρατολόγηση ασκεί στην ηγεσία της οργάνωσης και στον ηγέτη της, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, και στις προσπάθειές του να παραμείνει στην ιδεολογική πρωτοκαθεδρία του ακραίου ισλαμικού κινήματος.

Παρότι το Συμβούλιο δεν καταγράφει τις 80 χώρες προέλευσης των νέων τζιχαντιστών, υποστηρικτές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν συλληφθεί στις Μαλδίβες.

«Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις μαχητών από τη Γαλλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Βρετανία, που επιχειρούν ως ενιαία μονάδα. Περισσότεροι από 500 Βρετανοί υπήκοοι φέρεται να έχουν ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας να πολεμήσουν στο πλευρό του ιερού πολέμου από το 2011 μέχρι σήμερα», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Το πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα, που εκτιμά πως ο πυρήνας της Αλ Κάιντα παραμένει ουσιαστικά ανίσχυρος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η υποχώρηση της επιρροής της ηγεσίας ενίσχυσε τη δημοτικότητα των ισχυρών επιγόνων της, όπως είναι το «Ισλαμικό Κράτος».

Οι οργανώσεις αυτές, όμως, δεν φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός των συνόρων τους. Το πρόβλημα που αναμένεται, πάντως, να αντιμετωπίσουν οι χώρες καταγωγής των τζιχαντιστών έχει να κάνει με τις διαθέσεις τους, αφού επιστρέψουν σε αυτές.

«Ο ηγετικός πυρήνας της Αλ Κάιντα και το “Ισλαμικό Κράτος”, αν και έχουν ταυτόσημους στρατηγικούς στόχους, διαφοροποιούνται σημαντικά στην τακτική και τη διοίκηση, με το “Ισλαμικό Κράτος” να μην έχει αναδείξει προσωποπαγή ηγεσία», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει, τέλος, τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις δύο οργανώσεις. Το «Ισλαμικό Κράτος» προβάλλει νεανικό μήνυμα, δημοσιεύοντας για παράδειγμα φωτογραφίες χαριτωμένων κουταβιών στις ιστοσελίδες του, ενώ η Αλ Κάιντα εμμένει στην «ξύλινη» γλώσσα της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή