ΕΚΤ: 50% ακριβότερο, 3 έτη καθυστέρηση και δεν χωράει όλους τους εργαζομένους

ΕΚΤ: 50% ακριβότερο, 3 έτη καθυστέρηση και δεν χωράει όλους τους εργαζομένους

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Νοεμβρίου το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μετακομίσει στο νέο της αρχηγείο με τρία χρόνια καθυστέρηση και σημαντική υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού. Η νέα έδρα της ΕΚΤ είναι ένας ουρανοξύστης με 45 ορόφους, χτισμένος στα περίχωρα της Φρανκφούρτης στις όχθες του ποταμού Μάιν, παραποτάμου του Ρήνου. Ατυχώς δεν χωράει όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η αλλαγή έδρας από τον Ευρωπύργο, έναν ουρανοξύστη που βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής συνοικίας της Φρανκφούρτης και λίγη ώρα μακριά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, διήρκεσε 12 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι, στο μεταξύ, πολλά συνέβησαν. Επίσης τον Νοέμβριο η ΕΚΤ αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των 128 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Το 2012 στο αποκορύφωμα της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ παραλίγο να μείνει χωρίς αντικείμενο, αφού κατά γενική ομολογία πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης αποφεύχθηκε χάρη στη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να προστατεύσει το ευρώ. Η αναγόρευση της ΕΚΤ σε κεντρική τραπεζική εποπτική αρχή της Ευρωζώνης είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Σύμφωνα με τους F.T., στον νέο ουρανοξύστη που βρίσκεται στη γειτονιά Οστεντ θα μετακομίσουν όλοι οι υπάλληλοι που έχουν επιφορτισθεί με την άσκηση νομισματικής πολιτικής, περιλαμβανομένων και των έξι μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ που αποτελούν τον ηγετικό πυρήνα της τράπεζας. Αντιθέτως, οι υπάλληλοι που θα αναλάβουν την εποπτεία θα παραμείνουν στο παλιό κτίριο, εξέλιξη που ίσως να μη δυσαρεστεί τόσο πολύ την ηγεσία της ΕΚΤ, δεδομένου ότι έχουν διατυπωθεί κατηγορίες περί ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των μελών που ασκούν νομισματική πολιτική και όσων εποπτεύουν. «Αρχικά η ΕΚΤ ανέμενε ότι το νέο κτίριο θα ολοκληρωθεί το 2011 και ότι θα κοστίσει 850 εκατομμύρια ευρώ. Ομως η τριετής καθυστέρηση οδήγησε σε αύξηση του κόστους μέχρι και 1,2 δισ. ευρώ», αναφέρουν οι F.T. Το επιπλέον κόστος οφείλεται στην άνοδο των κατασκευαστικών υλικών, στην αλλαγή εργολάβου και στις δυσκολίες που προέκυψαν επειδή στη βάση του ουρανοξύστη υπάρχει η παλιά κεντρική λαχαναγορά της Φρανκφούρτης, χτισμένη τη δεκαετία του 1920, η οποία διατηρήθηκε. Η ΕΚΤ έχει δεχθεί επικρίσεις για την απόφασή της να χτίσει νέο ουρανοξύστη και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι μακροπρόθεσμα είναι πιο οικονομικό για την τράπεζα να έχει την έδρα της σε ιδιόκτητο κτίριο, παρά να νοικιάζει γραφεία. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συστήσει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς να μετακομίσουν σε ιδιόκτητα κτίρια.

Σύμφωνα με τους F.T., τα νέα γραφεία της ΕΚΤ αποτελούν την επιτομή του σύγχρονου γραφείου. Ο ουρανοξύστης έχει ύψος 185 μέτρων και σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της ΕΚΤ, «οι νέες εγκαταστάσεις είναι μοντέρνες και λειτουργικές, διαμορφωμένες σύμφωνα με τις ανάγκες μας και προσφέρουν ευελιξία». Ο ουρανοξύστης αποτελείται από δύο πύργους οι οποίοι ενώνονται μέσω ενός εκθαμβωτικού γυάλινου αιθρίου που περιλαμβάνει πλατφόρμες και γέφυρες. «Είναι λειτουργικό κτίριο, γέφυρες ενώνουν τον ένα πύργο με τον άλλο επιτρέποντας την ταχύτερη μετακίνηση. Οι πλατφόρμες που υπάρχουν σε διάφορους ορόφους λειτουργούν ως λόμπι για τη διεξαγωγή ανεπίσημων συναντήσεων και συνομιλιών», λέει στους F.T. o κ. Γουλφ Πριξ από το αρχιτεκτονικό γραφείο Coop Himmelb (l)au που ανέλαβε την κατασκευή του ουρανοξύστη. Θεωρητικά ο σημαντικότερος όροφος του ουρανοξύστη θα είναι ο 41ος του νότιου πύργου, όπου θα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σε ένα δωμάτιο με αλουμινένια οροφή που απεικονίζει ένα χάρτη της Ευρώπης. Οσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το αρχηγείο της ΕΚΤ θα μπαίνουν στο νέο κτίριο μέσω της παλιάς λαχαναγοράς, στην οποία θα φιλοξενείται συνεδριακό κέντρο και βιβλιοθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή