Τα έγγραφα για μίζες και η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ

Τα έγγραφα για μίζες και η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα βρίσκονται σε επαφή με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσουν πληροφορίες που έδωσε στην ανακρίτρια στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα το πρώην στέλεχος της Ericsson, Λις Ολοφ Νέντσελ. Ο κ. Νέντσελ, μετά την πρώτη αρχική κατάθεσή του στο ελληνικό προξενείο της Στοκχόλμης στην ανακρίτρια κ. Βασιλική Μπράτη, ήρθε στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου, όπου με νέα κατάθεσή του επιβεβαίωσε όσα αρχικά είχε πει.

Στις ελληνικές αρχές έχει καταθέσει σωρεία εγγράφων με πληρωμές για διάφορα προγράμματα του πρώην εργοδότη του, που αφορούν τα εξοπλιστικά και τις τηλεπικοινωνίες. Ενα έγγραφο από άλλη υπόθεση στη Στοκχόλμη, μεταξύ της Ericsson και ενός πρώην στελέχους της στη Ρουμανία, αφορά καταγγελίες του πρώην στελέχους για παράνομες πληρωμές από τη σουηδική εταιρεία –και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ– στις συμβάσεις για την ψηφιοποίηση του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Romtelecom. Σε μια ένορκη βεβαίωση γίνεται αναφορά –σύμφωνα με πληροφορίες– σε ένα ποσοστό 3%-5% που η σουηδική εταιρεία έδινε στον Ελληνα συνεταίρο της για τη διευκόλυνση των πωλήσεων. Τα παραστατικά εξεδίδοντο για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο Νέντσελ έχει πει στην Ελληνίδα ανακρίτρια αλλά και στις σουηδικές ανακριτικές αρχές ότι για να προστατέψει έγγραφα που ο πρώην εργοδότης του του είχε δώσει να καταστρέψει όταν ήταν υπεύθυνος για τις παράνομες πληρωμές, τα έστειλε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ελληνικές αρχές είχαν αποκτήσει επαφή με τις αμερικανικές ήδη στο πλαίσιο της έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Νέντσελ επανέλαβε για αυτά ότι δύο δικηγόροι, ένας Βρετανός στο Μονακό και ένας Ελβετός στη Ζυρίχη, χρησιμοποιήθηκαν για να δοθούν χρήματα για παράνομες –κατά τη γνώμη του– πληρωμές σε Ελληνες αξιωματούχους που αποφάσιζαν για το πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ ASEPE-ERIEYE, το οποίο κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 400 εκατ. ευρώ. Μία πληρωμή στο Μονακό «μπλοκαρίσθηκε» ως ύποπτη από την τράπεζα Barclays, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθούν οι ελβετικές και οι σουηδικές αρχές για το «ξέπλυμα» και να ζητήσει από τον Νέντσελ ο εργοδότης του να καταστρέψει τα έγγραφα για τις πληρωμές, που ισχυρίζεται ότι έστειλε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Νέντσελ κατέθεσε παραστατικά πληρωμών σε πρώην σύμβουλο της σουηδικής εταιρείας, που είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στο υπουργείο Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης. Δεν είναι σαφές από τα έγγραφα αν πρόκειται για αμοιβές του ή για χρήματα που έπρεπε να παραδώσει σε τρίτους, την περίοδο ωστόσο των πληρωμών είχε πάψει να έχει σχέση εργασίας με το ελληνικό Δημόσιο και πάντως ήταν συνεργάτης των Σουηδών στο πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ.

Αμέσως μετά την κατάθεση του Νέντσελ προσήλθε στην ανάκριση ένας απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας που κρατείται προσωρινά και ο οποίος αρνήθηκε ότι ως αντιπρόσωπος των Σουηδών είχε καταβάλει παράνομες πληρωμές από χρήματα που είχε λάβει μέσω του Βρετανού δικηγόρου στο Μονακό. Ο απόστρατος είπε ότι έλαβε 5 εκατ. ευρώ από τη σουηδική εταιρεία, τα οποία επένδυσε στο χρηματιστήριο και στις εταιρείες του στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή