Παρέλασε ο… σουρεαλισμός

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βίντεο οι δύο πιτσιρικάδες παρελαύνουν με τα πουκάμισα έξω από τα παντελόνια. Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, αρπάζουν τις γραβάτες τους, και τις χώνουν στο στόμα τους. Υστερα πλησιάζουν τα κεφάλια τους χαρωπά και, περπατώντας πάντα, ο ένας τραβά αναμνηστική selfie με το κινητό του. Η οποία, όπως είναι λογικό, βγαίνει κάπως κουνημένη. Αλλά ακόμα πιο «κουνημένη» ξημερώνει επόμενη μέρα της παρέλασης. Γιατί τότε όχι μόνο πέφτει η τριήμερη αποβολή στους γραβατοφάγους εφήβους, αλλά βγαίνει και η μάνα του ενός, και τους κλέβει τη δόξα για την αντεθνική αταξία. Στις εφημερίδες δηλώνει πως «είμαι πολύ περήφανη για το παιδί μου», όχι επειδή επέδειξε πλούσιο κωμικό ταλέντο, αλλά επειδή «έκανε πολιτική αντίσταση στο καθεστώς»! Που θα πει πως εφέτος η παρέλαση μπορεί να τελείωσε πιο γρήγορα από άλλες χρονιές, αλλά ο σουρεαλισμός συνέχισε να παρελαύνει για πολλές μέρες ακόμη.

Αν μέχρι πέρυσι είχαμε το τσούρμο των πολιτών που παραμονεύουν τους πολιτικούς για να εκτοξεύσουν τα μπουκάλια του νερού, εφέτος που η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα κράτησε μόλις 35 λεπτά, φρόντισαν τουλάχιστον να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού διάφοροι αυτόκλητοι θεράποντες του σουρεαλισμού. Οπως ο πιλότος του F16 που είπε πως «οι Ελληνες» πρέπει «να κοιτάνε ψηλά» και όλοι τον θαύμασαν, αλλά αργότερα στα δελτία διευκρίνισε πως εννοούσε να κοιτάμε πράγματι ψηλά, για να βλέπουμε τις φιγούρες που κάνει στον αέρα. Ή όπως η καθηγήτρια φυσικής αγωγής από την Κοζάνη, η οποία ντύθηκε σημαία: με άσπρο καλσόν, θαλασσί μίνι και γαλάζια σκιά ματιών, πόζαρε γεμάτη εθνική περηφάνια στους φωτογράφους. Ή όπως ο πεζός στη Θεσσαλονίκη, που ήθελε να περάσει τον δρόμο απέναντι, και αποφάσισε πως, δεν μπορεί, το άρμα θα φρενάρει. Αποτέλεσμα; Οχι μόνο το άρμα τού πάτησε το πόδι, αλλά χαχάνιζαν και από πάνω αυτοί που έτρεξαν να τον βοηθήσουν.

Αξιοζήλευτες επιδόσεις, όμως, σημείωσαν και οι βαθμοφόροι σουρεαλιστές. Πρώτος πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οταν τον πλησίασε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει πως στο παρελθόν υπήρξε αλκοολικός, ο Πρόεδρος πρόσχαρα τον ρώτησε «κανένα ποτηράκι πίνουμε;». Υστερα από αυτό, ποιος να ψέξει τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσο, που επέλεξε την 28η Οκτωβρίου για να ξανακούσει το Χαλάνδρι τον ύμνο του ΕΑΜ; Κάπως έτσι, η 29η Οκτωβρίου έγινε η μέρα που ξανάκουσε το πανελλήνιο τη φωνή του Θ. Πλεύρη: βγήκε στην τηλεόραση για να πει τον δήμαρχο «απολειφάδι των Μπολσεβίκων», καθώς ο κ. Ρούσσος στο άλλο μικρόφωνο τον στόλιζε επετειακά με το προσωνύμιο «Νενέκος».

Eξίσου μεγάλο εθνικό οίστρο επέδειξαν και οι εκκλησιαστικοί παράγοντες της χώρας. Ο μητροπολίτης Αιγιαλείας, ας πούμε, ντεμπουτάρισε ως μέντιουμ καθώς περιέγραψε την 28η Οκτωβρίου του 2034: τότε που οι μετανάστες θα κάνουν εθνική γιορτή για «την άλωση της Ελλάδας», ενώ τα εγγόνια των Ελλήνων «μπορεί να είναι και… γιουσουφάκια». Το μελλοντολογικό του κήρυγμα μπορεί να μην ταρακούνησε τον ελληνισμό, τράνταξε όμως τον μητροπολίτη Φθιώτιδας, που ήθελε και αυτός να βγει στα δελτία να πει πως «είναι ανόητοι όσοι θέλουν να καταργηθούν οι παρελάσεις», αλλά το μονόλεπτό του στις κάμερες το εξαφάνισε η κρυστάλλινη σφαίρα του συναδέλφου από την Αιγιάλεια.

Οπως ακριβώς θύμα συνωμοσίας έπεσε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος. Αλλοι ενοχοποιούν το πάπλωμα που τον πλάκωσε, άλλοι το μέικ απ για τις κάμερες, που σβόλιασε την κρίσιμη στιγμή. Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, το γεγονός παραμένει: έξω από την εκκλησία οι τελετάρχες τον περίμεναν τουρτουρίζοντας σαν τους γαμπρούς, αλλά ο υπουργός Παιδείας δεν ήρθε ποτέ.

Λίγες ώρες αργότερα, βέβαια, εμφανίστηκε λάβρος στο facebook. Και είπε πως διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για να βρει ποιος φταίει που δεν πήγε στην εκκλησία! Αν αδημονείτε για τα ευρήματα της ΕΔΕ, να σας ενημερώσουμε πως είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φταίει ο ίδιος ο υπουργός. Ομοίως, μοιάζει να έχει αποκλειστεί και η πιθανότητα του χρόνου να ζήσουμε μια πιο σουρεαλιστική παρέλαση από τη φετινή. Αλλά πάλι, κάτι τέτοιο δεν λέγαμε και πέρυσι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή