Το Τόκιο αγνοεί τον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης

Το Τόκιο αγνοεί τον βασικότερο μοχλό ανάπτυξης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σίνζο Αμπε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, επιζητεί νέες μηχανές ανάπτυξης για να ανανεώσει την οικονομία της χώρας του, αλλά αγνοεί την πιο εμφανή.

Την Παρασκευή, οι χρηματιστηριακές αγορές στο Τόκιο σημείωσαν μεγάλη άνοδο μετά την είδηση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικών μέτρων στήριξης αυξάνοντας τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα της χώρας στα 80 τρισ. γιεν και αγοράζοντας πιο ριψοκίνδυνους επενδυτικούς τίτλους.

Λίγο αργότερα διέρρευσε στις αγορές πως το κρατικό επενδυτικό ταμείο συντάξεων θα προχωρήσει σε μεγάλη ανακατάταξη του χαρτοφυλακίου του, μειώνοντας τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα της χώρας και αυξάνοντας το ποσοστό επενδύσεων σε ιαπωνικές και ξένες μετοχές κατά 25% για κάθε περίπτωση.

Εάν είναι ή όχι οι κινήσεις αυτές αρκετές για να ενισχυθούν ο αδύναμος πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι άλλο ζήτημα. Αναλυτές και παρατηρητές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος) είναι αρκετά προβληματισμένοι για αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων. Θεωρούν πως μόνον τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να επανεντάξουν την ιαπωνική οικονομία στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Ακόμη και εάν κάποιος πιστεύει στη δημοσιονομική πολιτική του κ. Αμπε, είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αγνοεί την ύπαρξη της μεγαλύτερης οικονομικής μηχανής του κόσμου: την Κίνα.

Οπως υποστηρίζει ο Στέφεν Ρόουτς, πρώην οικονομολόγος της Morgan Stanley, οι Ιάπωνες εξαγωγείς είναι εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από τον επαναπροσανατολισμό της Κίνας μακριά από τις εξαγωγές και προς την εγχώρια κατανάλωση.

Αφενός, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται. Αφετέρου, εδώ και καιρό αναγνωρίζονται σημάδια για μια πολυαναμενόμενη αποκατάσταση των ισορροπιών ανάμεσα στις επενδύσεις στην κατανάλωση. «Η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά για τους Ιάπωνες εξαγωγείς. Οπότε είναι ήδη πολύ ευνοϊκά τοποθετημένη για να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την αύξηση της ζήτησης των Κινέζων σε καταναλωτικά αγαθά», σχολιάζει ο κ. Ρόουτς. «Η Ιαπωνία δεν έχει τα περιθώρια να παραβλέψει αυτές τις ευκαιρίες».

Στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Αμπε στο Πεκίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), προσφέρεται μια ιδανική περίσταση για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο κρατών. Η Κίνα είναι επιφυλακτική στην προσέγγιση του κ. Αμπε, ο οποίος επιδιώκει μια συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας, η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες εξαρτάται από την πρωτοβουλία του κ. Αμπε. Kατά την άποψη της Κίνας, ο κ. Αμπε θα πρέπει να σταματήσει να ανατρέχει στο στρατιωτικό παρελθόν της Ιαπωνίας και να μην επισκεφθεί το μνημείο Γουασουκούνι, έναν αμφιλεγόμενο τόπο, καθώς δεν έχουν κηδευθεί μόνον Ιάπωνες στρατιώτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αξιωματικοί που μετέπειτα καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου. Το Πεκίνο επιθυμεί, επίσης, να παραδεχθεί ο κ. Αμπε πως εκκρεμεί πολιτικό ζήτημα πάνω στην κυριότητα των νησιών Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η θέση της Κίνας είναι λίγο επικίνδυνη. Ο πρόεδρος Σι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στο να αναζωπυρώνει κλίμα κατά της Ιαπωνίας στη χώρα του. Ο κ. Αμπε θα πρέπει να προσφέρει κλαδί ελιάς σε αυτήν την αντιπαλότητα διότι σήμερα η καλύτερη εναλλακτική είναι η Κίνα, δεδομένης της αβέβαιης προοπτικής από μια αδύναμη Ευρώπη και τις ΗΠΑ που βαδίζουν σε ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους της ιστορικής δυναμικής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή