Το διευρυμένο ωράριο των μουσείων

Το διευρυμένο ωράριο των μουσείων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο,τι καινούργιο επιτυγχάνει πρέπει όχι μόνο να συνεχίζεται, αλλά και να διευρύνεται», δήλωνε χθες στην «Κ», και στη Γιώτα Συκκά, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Το χθεσινό εκτενές ρεπορτάζ της «Κ» («Το διευρυμένο ωράριο πέτυχε και επεκτείνεται») είναι αποκαλυπτικό για την επιτυχία που είχε το «πείραμα» (το αυτονόητο δηλαδή, που όμως για πολλά χρόνια στη χώρα μας ήταν –και αυτό– ένα ζητούμενο), καθώς από τους 46 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της σεζόν που μας άφησε, μέσα στο 2015 θα επεκταθεί και σε άλλους δώδεκα, δεδομένου ότι, όπως καταγράφεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σε 38 χώρους σημειώθηκε μέσα στο 2014 αύξηση στην επισκεψιμότητα κατά 23,55% συγκριτικά με το 2013.

Βεβαίως, τα καλά νέα αφορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο τους θερινούς μήνες. Αυτές τις μέρες, το καλοκαιρινό 8 π.μ. με 8 μ.μ. επιστρέφει στο «πατροπαράδοτο» 8 π.μ. με 3 μ.μ. «Οπως φαίνεται, θα αργήσουμε πολύ να προχωρήσουμε σε αυτό που ισχύει σε όλα τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού», γράφει χαρακτηριστικά η Γιώτα Συκκά. Και αυτό, μολονότι αναμένεται να έχουμε μέσα στο 2015 περί τις 1.200 προσλήψεις μόνο για το θερινό ωράριο, κάτι που έγινε και πέρυσι εξάλλου. Σε συνεργασία πάντως και με το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού αποβλέπει στην άνοδο του πολιτιστικού τουρισμού και σε δύσκολες περιοχές της περιφέρειας, όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Ηπειρος κ.ά.

Ολ’ αυτά είναι ελπιδοφόρα. Ομως υπάρχουν πολλά προβλήματα στο –τόσο υποτιμημένο έως τώρα τουλάχιστον– πεδίο της πολιτιστικής διαχείρισης. Ζητήματα φύλαξης χώρων, επιπέδου πωλητηρίων, παρατυπιών στα εισιτήρια με στόχο το προσωπικό κέρδος από μεμονωμένους υπαλλήλους κ.ά. παραμένουν ακόμη άλυτα. Εγινε όμως μια αρχή, και μάλιστα εν μέσω οξύτατης κρίσης. Είναι ειρωνικό εάν αναλογιστεί κάποιος πόσα σημαντικά και ουσιαστικά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν όταν η χώρα διέθετε πόρους, εάν είχαν γίνει έργα υποδομής, τόσο ως προς το υλικοτεχνικό μέρος όσο και θεσμικά, με πόσο διαφορετικό πνεύμα θα είχαμε υποδεχθεί το κύμα της κρίσης. Και μία απορία είναι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει όντως κυβέρνηση, θα συνεχίσει αυτό που μόλις τώρα άρχισε ή οι συνδικαλιστικές ενώσεις θα γίνουν πάλι κράτος εν κράτει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή