Μπλακ-άουτ βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρο το Μπαγκλαντές

Μπλακ-άουτ βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρο το Μπαγκλαντές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα ώρες μετά το μπλακ-άουτ που σημειώθηκε σε όλο το Μπανγκλαντές λόγω τεχνικού προβλήματος στη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ινδία, το ηλεκτρικό ρεύμα επανήλθε σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας Ντάκα.

Οι κάτοικοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν, γύρω στις 10 το βράδυ, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) ηλεκτροδοτήθηκε και πάλι η κεντρική συνοικίας Μαγμπαζάρ της πρωτεύουσας.

Ο εκπρόσωπος της κρατικής Εταιρείας Ενέργειας, Μιρ Μοχάμαντ Άσλαμ Ούντιν, διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για να αποκατασταθεί η βλάβη και στις υπόλοιπες περιοχές που παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά.

Τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας χρησιμοποίησαν ντιζελογεννήτριες για να λειτουργήσουν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ντάκα ωστόσο, το Medical College Hospital, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Πραγματοποιήθηκαν μόνο 16 επεμβάσεις σε έκτακτα περιστατικά, αντί για τις 35 που γίνονται κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, είπε ένας γιατρός.

Το μπλακ-άουτ σημειώθηκε στις 11.30, τοπική ώρα, λόγω βλάβης στη γραμμή της περιοχής Κούστια, στα σύνορα με την Ινδία.

"Είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να εξακριβώσουμε τους λόγους", πρόσθεσε ο Ούντιν, σημειώνοντας ότι έχει ήδη συγκροτηθεί μια ερευνητική επιτροπή που θα εξετάσει τα αίτια του προβλήματος.

Το Μπανγκλαντές άρχισε να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από τη γειτονική Ινδία πέρσι, ώστε να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του σε ενέργεια. Ο διευθυντής της Εταιρείας Παραγωγής Ενέργειας της Ινδίας υποστήριξε ότι η βλάβη σημειώθηκε στην πλευρά του Μπανγκλαντές. "Δεν υπάρχει πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις αρχές του Μπανγκλαντές με οποιονδήποτε τρόπο", τόνισε ο Ρ.Π. Σάσμαλ.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, το Μπανγκλαντές εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ινδία, μέσω μιας γραμμής που ξεκινάει από το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, στην ανατολική Ινδία, και φθάνει στο νοτιοδυτικό Μπανγκλαντές.

Στο Μπανγκλαντές, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας υπερβαίνει πλέον την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η μεσαία τάξη διευρύνεται και η εκβιομηχάνιση εντείνεται σε μια χώρα με μικρές δυνατότητες στην παραγωγή ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή