ΔΗΜΑΡ, αγωνία πολιτικής επιβίωσης

ΔΗΜΑΡ, αγωνία πολιτικής επιβίωσης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα το κόμμα τους να μη διεκδικήσει καν την ψήφο των πολιτών αν προκληθούν εκλογές τον Μάρτιο προβλέπουν πια σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές του κ. Φώτη Κουβέλη. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, σχεδόν προεξοφλούν αυτήν την εξέλιξη, αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να δίνουν στη ΔΗΜΑΡ ποσοστά κοντά στη μία ή και κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Και το εύλογο επιχείρημά τους είναι ότι και ο ίδιος ο κ. Κουβέλης δεν θα θελήσει να επιβεβαιώσει στις κάλπες την πολιτική του αυτοκτονία, αν είναι σίγουρος ότι το κόμμα του θα λάβει ένα τόσο ατιμωτικό ποσοστό.

Επισήμως βέβαια το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνον δεν συζητείται, αλλά διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Αγ. Κωνσταντίνου. «Οχι μόνον θα κατέβουμε στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αλλά και από θέση αυτονομίας» υποστηρίζει ο εκπρόσωπός της κ. Χρ. Μαχαίρας, ενώ και ο κ. Κουβέλης προσπαθεί με συνεντεύξεις να μεταδώσει την ελπίδα του ότι η προωθούμενη από τον ίδιο σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με τους Οικολόγους θα ανατάξει τις ισχνές δημοσκοπικές επιδόσεις του.

Την αισιοδοξία του κ. Κουβέλη, ωστόσο, ελάχιστα στελέχη του συμμερίζονται εξ ου και στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ έχει προκύψει εσχάτως και ένα σενάριο που έχει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς σχετίζεται με την περίπτωση ακόμη και αποτροπής των εθνικών εκλογών. Σε σχετικές συζητήσεις εκτιμάται ότι τουλάχιστον 4-5 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (δηλαδή η μισή Κ.Ο.) θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τελικά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν συνέτρεχαν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, ο διάδοχος του κ. Παπούλια «να είναι ένα πρόσωπο υπερκομματικό που θα συμβολίζει την παραδοχή της κυβέρνησης ότι η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να γίνει στο εξής με ένα μίνιμουμ συναίνεσης και με την κεντροαριστερά» και δεύτερον, ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε έναν ριζικό ανασχηματισμό που θα εκπέμπει ακριβώς αυτό το μήνυμα. «Αν έβγαζε τους… Ντινόπουλους και έδινε τις θέσεις τους σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα με προοδευτική προέλευση που θα μπορούσαν να έχουν προταθεί και από τη ΔΗΜΑΡ, προφανώς και κάποιοι εξ ημών θα ξανασκεφτόμασταν το ενδεχόμενο να δώσουμε παράταση στον βίο της κυβέρνησης και να αποφύγει η χώρα μια πιθανή εθνική περιπέτεια λόγω των ακραίων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ» ομολογούν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και αφήνουν να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση ακόμη και ο κ. Κουβέλης θα σκεφτόταν ίσως ως νέα γραμμή του κόμματος την ψήφο κατά συνείδηση, αναιρώντας την πρόσφατη απόφαση του Συνεδρίου.

Οπως προαναφέρθηκε, ωστόσο, όλα τούτα όχι μόνον δεν αποτελούν επίσημες θέσεις της Αγ. Κωνσταντίνου, αλλά πιθανότατα απηχούν αποκλειστικά και μόνον την αγωνία που έχουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το πολιτικό τους μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η άποψη (με τον χαρακτήρα της πρόβλεψης) που διατύπωσε στην «Κ» ένα πολύπειρο στέλεχος της Αριστεράς περιγράφοντας «πρωτίστως ως ανθρώπινο» το δίλημμα του κ. Κουβέλη. «Οταν έχεις φτάσει να ηγείσαι ενός κόμματος και προβλέπεις ως σίγουρο ότι πολιτικά θα πεθάνεις αν γίνουν εκλογές, προφανώς θα αναζητήσεις οποιαδήποτε αξιοπρεπή διέξοδο για να τις αναβάλεις όσο μπορείς, μη θέλοντας καν να διανοηθείς ότι στα 66 σου χρόνια θα υποχρεωθείς να επιστρέψεις στη μαχόμενη δικηγορία…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή