Συνεργασία με Αμερικανούς κατά τζιχαντιστών

Συνεργασία με Αμερικανούς κατά τζιχαντιστών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ενημέρωσε χθες τον πρωί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κικίλιας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπήρξε συμφωνία για διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών για άτομα που εισέρχονται, μέσω Ελλάδας, στην Ε.Ε. «Θα υπάρξει διεύρυνση συνεργασίας στο επίπεδο του screening ώστε οι Ελληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς στις μετακινήσεις τους από και προς τη χώρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» (2 Νοεμβρίου 2014) στη συνάντηση του κ. Κικίλια με τoν επικεφαλής της CIA John O. Brennan υπήρξε συμφωνία για σύσφιγξη της συνεργασίας της CIA με την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων που κρατούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή συνοριακούς σταθμούς και αεροδρόμια.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσε εμμέσως (ή τουλάχιστον δεν διέψευσε) την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επικήρυξη του φυγόποινου τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» και συμπλήρωσε ότι «θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να είναι ασφαλής». Σημειώνεται ότι ο Ξηρός έχει επικηρυχθεί (τον περασμένο Ιανουάριο) από την ελληνική κυβέρνηση με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συζητήσεών του με Αμερικανούς αξιωματούχους για το θέμα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «το θέμα των ξένων μαχητών και το θέμα των εξτρεμιστών τζιχαντιστών είναι από τα πρώτα στις προτεραιότητές τους και βεβαίως, από τη στιγμή που υπάρχουν και νεκροί Αμερικανοί πολίτες, τους απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Συνεργαζόμαστε και σε αυτό και στα υπόλοιπα θέματα». Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μετέφερε στον κ. Σαμαρά τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία. «Σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή, όπως είναι πλέον η λεκάνη της Μεσογείου και τα Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή