Εξετάζεται ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Εξετάζεται ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα το επόμενο διάστημα, μετά την κατάθεση χθες στη Βουλή από τον απερχόμενο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια της ρύθμισης, με τη μορφή τροπολογίας, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Λίγες ώρες πριν από την παράδοση του χαρτοφυλακίου στον κ. Κ. Σκρέκα και την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο κ. Ν. Δένδιας αποκάλυψε το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων.

Το σενάριο, το οποίο, όπως είπε ο κ. Δένδιας, έχει συζητήσει ήδη με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βασίζεται στην ιδέα του λεγόμενου balloon loan. Με το σκεπτικό ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν υποχωρήσει λόγω της κρίσης σε ποσοστό 30% κατά μέσον όρο, εξετάζεται το «πάγωμα» μέρους του δανείου (π.χ. 30%) για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Μετά την πάροδο της περιόδου αυτής θα επανεξετάζεται το δάνειο βάσει της αξίας του ακινήτου, όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι σε δεύτερη φάση θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών κατ’ αντιστοιχία με τη ρύθμιση που προωθείται για την επιδότηση επιτοκίου των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Ερωτηθείς δε για το εάν το σενάριο ρύθμισης που εξετάζεται θα αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότερο διευρυμένης εφαρμογής. «Πιστεύω ότι μετά μια κρίση πρέπει να κάνεις τις γενναιότερες ρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η επεξεργασία της ρύθμισης αυτής δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ότι η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Δένδιας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης του νόμου 4224/2013, δήλωσε: «Εάν δεν προλάβουμε για οποιονδήποτε λόγο, από εκεί και πέρα το μικρό κενό που υπάρχει, αν υπάρχει κενό, θα δούμε με ποιον τρόπο θα καλυφθεί».

Κατ’ επανάληψιν ο κ. Δένδιας έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της ρύθμισης του νόμου 4224/2013, υποστηρίζοντας ότι μόλις 3.000 δανειολήπτες έχουν κάνει χρήση αυτής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το εάν θα δοθεί έστω και ολιγόμηνη παράταση θα κληθεί να το αποφασίσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας. Στην όποια απόφαση, εξάλλου, ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Εντύπωση προκαλούν τα όσα είπε ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφερόμενος στην τρόικα. Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η τρόικα έχει σύγχυση σχετικά με τις δύο ξεχωριστές ρυθμίσεις, αυτή των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (νόμος 4305/2014) για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτή που κατέθεσε χθες ο ίδιος στη Βουλή για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ερωτηθείς για το εάν η τροπολογία που κατατέθηκε χθες έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι με τους δανειστές υπάρχει «μία επί της αρχής κατανόηση», προσθέτοντας ότι οι τελευταίοι έχουν προβεί σε μια σειρά παρατηρήσεων, ειδικά ως προς το σύστημα πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή