Εκλεψαν πύλη με επιγραφή από το Νταχάου

Εκλεψαν πύλη με επιγραφή από το Νταχάου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΜΟΝΑΧΟ. Την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου, που φέρει τη γεμάτη ειρωνεία επιγραφή: «Arbeit Macht Frei» (Η εργασία θα σε απελευθερώσει), εκλάπη από αγνώστους, σύμφωνα με ανακοίνωση της βαυαρικής αστυνομίας την Κυριακή.

Την απουσία της πόρτας από χυτοσίδηρο, που αποτελεί μέρος μεγαλύτερης πύλης, έχει διαστάσεις 1 μέτρο και 90 εκατοστά επί 95 εκατοστά, διαπίστωσαν φύλακες του πρώην στρατοπέδου, που έχει μετατραπεί σε μνημείο της ναζιστικής θηριωδίας. Οι κλέφτες αναγκάστηκαν, μάλιστα, να σκαρφαλώσουν πάνω από τη μεγαλύτερη εξωτερική πύλη, για να φθάσουν στον στόχο τους.

Παρότι η επιχείρηση κλοπής απαίτησε σίγουρα βαριά μηχανήματα, όπως γερανό και φορτηγό, ουδείς περίοικος παρατήρησε το παραμικρό.

Κρατήθηκαν 200.000

Το Νταχάου, στα προάστια του Μονάχου, υπήρξε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ναζιστικού καθεστώτος και εγκαινιάσθηκε λίγους μόλις μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Πρώτοι του «ένοικοι» ήταν Γερμανοί, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σοσιαλδημοκράτες και άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι των ναζί. Περισσότεροι από 200.000 κρατούμενοι απ’ όλη την Ευρώπη (μεταξύ τους και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης) κρατήθηκαν στο Νταχάου μέχρι την απελευθέρωσή του από τους Αμερικανούς στις 29 Απριλίου 1945. Τουλάχιστον 40.000 κρατούμενοι πέθαναν εκεί.

Η διευθύντρια του μνημείου, Γκαμπριέλε Χάμερμαν, χαρακτήρισε την κλεμμένη πόρτα «κεντρικό σύμβολο του μαρτυρίου των κρατουμένων». Η κ. Χάμερμαν εξήγησε ότι τη φύλαξη του χώρου έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας. Παρά ταύτα, κατόπιν απόφασης των τοπικών αρχών, δεν επετράπη στην εταιρεία να τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε ατυχείς συνειρμούς με «φυλακές υψίστης ασφαλείας», όπως επεσήμανε η κ. Χάμερμαν, που είπε ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ίσως τύχει αναθεώρησης, μετά την κλοπή της Κυριακής.

Τον Δεκέμβριο του 2009, η επιγραφή «Arbeit Macht Frei» πάνω από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου εξόντωσης του Αουσβιτς στην Πολωνία, εκλάπη από αγνώστους. Τρεις ημέρες αργότερα, η πολωνική αστυνομία εντόπιζε την επιγραφή, κομμένη στα τρία, σε δασική έκταση στην άλλη άκρη της Πολωνίας. Για την κλοπή αυτή η πολωνική Δικαιοσύνη καταδίκασε ως ηθικό αυτουργό και εντολέα, Σουηδό νεοναζί, ο οποίος καταδικάσθηκε σε ποινή ειρκτής στη γενέτειρά του.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου υπήρξε ένα πείραμα του νεαρού τότε ναζιστικού καθεστώτος στην αντιμετώπιση των πολιτικών του αντιπάλων. Η αδιαφορία της κοινής γνώμης στο πρώτο κύμα συλλήψεων και μεταγωγών κομμουνιστών στο στρατόπεδο έπεισε τους ναζί ότι μπορούσαν να συνεχίσουν απερίσπαστοι την πολιτική τους.

Οι ωμότητες των φρουρών, μελών των Ες Ες, εναντίον των κρατουμένων, με αιφνιδιαστικούς ξυλοδαρμούς, ευφάνταστα βασανιστήρια και σκληρό ποινολόγιο, παρότι διέρρεαν στην κοινή γνώμη, δεν στάθηκαν ικανές να τη συγκινήσουν, ανοίγοντας τον δρόμο των ναζί για τη δημιουργία στρατοπέδων θανάτου, όπως αυτά του Αουσβιτς, του Μαϊντάνεκ, του Σόμπιμπορ ή της Τρεμπλίνκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή