Ζήτημα ευθύνης της πολιτείας

Ζήτημα ευθύνης της πολιτείας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρό, πλέον, από συνθήματα είναι το Μνημείο Ολοκαυτώματος. Μία ομάδα νέων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών πήρε την πρωτοβουλία να το καθαρίσει από τα βέβηλα συνθήματα, που το βανδάλισαν στις 31 Οκτωβρίου. Τα πρόσωπα των νέων με την πίστη στο μέλλον άφησαν τουλάχιστον κάτι φωτεινό. «Η νέα γενιά στέλνει το δικό της μήνυμα σε όσους ακόμα χαράζουν ή ανέχονται διαχωριστικές γραμμές και επενδύουν στον φόβο», λέει στην «Κ», ο κ. Μίνος Μωυσής, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Η διαφορά με τον προηγούμενο βανδαλισμό (Ιούνιος 2014) είναι ότι αυτή τη φορά οι δράστες άφησαν την υπογραφή τους. Είναι η οργάνωση ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μεάνδριοι Εθνικιστές). «Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών εκφράζει τον αποτροπιασμό της, ζητάει από την Πολιτεία και τον Δήμο να προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά το Μνημείο, αξιώνει από την Ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει με τα όπλα που της παρέχει ο νέος αντιρατσιστικός νόμος» λέει ο κ. Μ. Μωυσής. Τίθεται ένα ευρύτερο ζήτημα προστασίας του πολιτισμού της πόλης, όχι πλέον σε επίπεδο μνημείων αλλά σε επίπεδο συνοχής του ηθικού οικοδομήματος πάνω στο οποίο εδράζονται οι βασικές αρχές και αξίες συνεννόησης και συμβίωσης.

Για όλους αυτούς τους προφανείς λόγους, το νέο κρούσμα βεβήλωσης του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα είναι ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία και την πολιτεία στο σύνολό της. «Το Μνημείο Ολοκαυτώματος δεν είναι μόνο για το παρελθόν» λέει ο κ. Μίνος Μωυσής. «Σ’ αυτό σήμερα αντανακλάται το χρέος μιας ολόκληρης κοινωνίας να απομονώσει τον ρατσισμό, να υιοθετήσει την ανεκτικότητα, να διδαχθεί το αδιέξοδο του μίσους και της βίας. Ισως είναι το μόνο μνημείο της πόλης με τόσο ηχηρό και πολύτιμο συμβολισμό για το παρόν και το μέλλον».

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Ευβούλου με θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, δίπλα στη Συναγωγή της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Σε αυτό το σημείο, τον Μάρτιο 1944, οι Εβραίοι της Αθήνας παγιδεύτηκαν από τα μπλόκα των Γερμανών, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και από εκεί με τα τρένα του θανάτου στο Αουσβιτς. Η Αθήνα υπήρξε η τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης που απέκτησε Μνημείο Ολοκαυτώματος. Εργο της γλύπτριας Ντιάνας Μαγγανιά, το μνημείο στήθηκε το 2010 ως δωρεά της Ισραηλιτικής Κοινότητας προς τον Δήμο Αθηναίων. Υπάρχει ευθύνη. Και ανήκει σε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή