Πρεμιέρα του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Πρεμιέρα του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι περισσότερο από 13 χρόνια ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, που στοίχισαν τη ζωή περίπου 3.000 ανθρώπων, η Νέα Υόρκη γιόρτασε χθες μια πρεμιέρα φορτωμένη με συμβολισμούς. Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αυτή τη φορά αποτελούμενο από έναν μόνο πύργο, άνοιξε χθες τις πύλες του για να υποδεχθεί τους πρώτους ενοίκους του και να δώσει κανούργια ζωή σ’ αυτό το τμήμα του Μανχάταν, που τόσο υπέφερε από την εκατόμβη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι και πάλι το υψηλότερο κτίριο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς φτάνει τα 541 μέτρα, ύψος που ισοδυναμεί με 1.776 πόδια και αντιστοιχεί στη χρονολογία της ιστορικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βρετανία. Εχει 104 ορόφους και αποτελεί το κεντρικό στοιχείο ενός κτιριακού συμπλέγματος που περιλαμβάνει πέντε ουρανοξύστες, ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα μουσείο, που άνοιξε τον περασμένο Μάιο και ένα κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσάιλντς και εντυπωσιάζει με τις απλές γραμμές του, τον λεπτό οβελίσκο του σε στυλ βελόνας και τις ανακλαστικές εξωτερικές του επιφάνειες, που αστράφτουν στον καλοκαιρινό ουρανό. Από την ερχόμενη άνοιξη, θα ανοίξουν οι όροφοι 100 μέχρι και 102, από τους οποίους οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Οι πρώτοι 175 άνθρωποι που μπήκαν χθες στο νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν στελέχη του μεγάλου εκδοτικού ομίλου Conde Nast, στον οποίο, μεταξύ άλλων, ανήκουν τα πολύ γνωστά περιοδικά New Yorker και Vanity Fair. Μέχρι τον Ιανουάριο, περίπου 3.400 εργαζόμενοι του ομίλου αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί, καταλαμβάνοντας τους ορόφους 20 έως και 44. Στο ίδιο κτίριο θα στεγαστεί σειρά επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Γενικών Υποθέσεων, η οποία στηρίζει βασικές λειτουργίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Προσπαθώντας να εξορκίσουν τη βαριά προϊστορία του συγκροτήματος, οι κατασκευαστές του κάνουν λόγο για το «πιο ασφαλές κτίριο του κόσμου». Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό άθλο, ενσωματώνοντας τα πιο πρωτοποριακά στοιχεία στα πεδία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των «έξυπνων» υλικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή