Στα χέρια της τρόικας το πρώτο πακέτο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης

Στα χέρια της τρόικας το πρώτο πακέτο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο «πακέτο» προτάσεων απέστειλε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα καλύπτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των διαρθρωτικών ορόσημων (structural benchmarks) του Μνημονίου. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και τις σχετικές διατάξεις νόμου για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις.

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν οι επικεφαλής της τρόικας, η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε μια πρώτη αποστολή στοιχείων για τα ανοικτά μέτωπα. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως θα ακολουθήσει κι άλλη αποστολή προτάσεων, τόσο για θέματα που δεν καλύφθηκαν με το πρώτο «πακέτο», όσο και με περισσότερες λεπτομέρειες σε ορισμένα ζητήματα για τα οποία υπήρξε ήδη μια πρώτη ενημέρωση.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι προτάσεις αυτές θεωρούνται «επαρκείς» για να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, ώστε να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας. Στελέχη με γνώση του περιεχομένου των έως τώρα ελληνικών προτάσεων αναφέρουν πως «θα υπάρξει πολύ έντονη συζήτηση τις επόμενες ημέρες» για το κατά πόσο οι ελληνικές προτάσεις ικανοποιούν την τρόικα για να επιστρέψουν οι επικεφαλής της και παραπέμπουν και στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, 6 Νοεμβρίου.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας ήδη επεξεργάζεται τις διατάξεις νόμου, τόσο για το εργασιακό όσο και το ασφαλιστικό, που θα παρουσιάσει στην τρόικα, όταν οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέψουν στην Ελλάδα. Χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και στελεχών του υπουργείου Εργασίας, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Αννα Στρατινάκη και σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι μακριά.

Στα εργασιακά, πρόσφορο έδαφος για συζήτηση υπάρχει σε θέματα που δεν θίγουν τον πυρήνα του συνδικαλιστικού νόμου, όπως είναι η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και η δημιουργία πλαισίου που θα καθορίζει το πότε θα θεωρείται δικαιολογημένη ή όχι η απουσία των συνδικαλιστών από την εργασία τους. Εξετάζεται η συμμετοχή των επιμελητηρίων στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών και προωθούνται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και μέτρα για τη διαφάνεια στη χρηματοδότησή τους. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει εκτός ατζέντας τις ομαδικές απολύσεις, ενώ για το λοκ άουτ θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για επιτάχυνση της εκδίκασης των περιπτώσεων που αφορούν την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα, με το οποίο έμμεσα καλύπτεται το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία.

Στο ασφαλιστικό, η διοικητική – λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος με προεξάρχουσες τις ενοποιήσεις οργανισμών αποτελεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το κλειδί για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τα αμέσως επόμενα έτη, που σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών θα είναι και τα πλέον «δύσκολα». Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα καμφθούν οι ενστάσεις των δανειστών, οι οποίοι επιμένουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει «γενναιόδωρο» και ζητούν αύξηση της ανταποδοτικότητας των εισφορών σε σχέση με τις παροχές, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και κατά συνέπεια περιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών. Στο υπουργείο Εργασίας δεν συζητούν -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- θέματα όπως η μείωση συντάξεων ή η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (20ετία αντί 15ετίας).

Παράλληλα, προωθείται η εφαρμογή του νόμου 3863 για τη βασική και ανταποδοτική σύνταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2015, που εκτιμάται επίσης ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Βάσει των υπεσχημένων κινούνται οι διαδικασίες για τα επικουρικά, καθώς μέχρι το τέλος του έτους τα Ταμεία των ενστόλων θα έχουν αποφασίσει εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε επαγγελματικά. Αντίστοιχη απόφαση θα πρέπει να λάβουν τα επικουρικά των αυτοαπασχολουμένων, έως τον Ιούλιο του 2015.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, ο διαχωρισμός των προνοιακών παροχών από την κοινωνική ασφάλιση, και τότε εκτιμάται πως θα κριθεί συνολικότερα και η τύχη του ΕΚΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή