Ο Μενέντεζ και η ΑΟΖ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη μ’ ένα δύσκολο σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να αξιοποιήσουν την ομογένεια στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει διαύλους επικοινωνίας και δυνατότητες άσκησης πιέσεων στα κέντρα αποφάσεων, όπως φάνηκε περίτρανα από την αυστηρή επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην οποία κατήγγειλε «την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου» και κάλεσε τον αντιπρόεδρο να ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντηθούν στην Αγκυρα, «την άμεση απόσυρση» των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ως απόρροια της στενής σχέσης του με την ομογένεια, ο κ. Μενέντεζ είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου στη Γερουσία των ΗΠΑ. Η μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή ήταν αποτέλεσμα και της επιρροής του κ. Μενέντεζ, όχι μόνο λόγω του θεσμικού του ρόλου, αλλά και της προσωπικής επαφής που διατηρεί με τους κ. Μπάιντεν και Κέρι, με τους οποίους συνεργάσθηκε για πολλά χρόνια στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Ακολούθησαν συναντήσεις ηγετικών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τον διευθυντή Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και την αρμόδια υφυπουργό Εξωτερικών, και τους ζήτησαν να παρέμβουν προς την κυβέρνηση Ερντογάν για να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, αφικνείται στη Λευκωσία ο αναπληρωτής βοηθός υπ. Εξωτερικών αρμόδιος για την Ενέργεια, Εϊμος Χόκσταϊν.

Φυσικά, δεν φθάνει η ομογένεια. Απαιτούνται και γέφυρες με τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα. Αλλά αυτές οικοδομούνται. Στις έρευνες για την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ συμμετέχουν αμερικανική, ιταλική, γαλλική, ισραηλινή και κορεάτικη εταιρεία. Ο υπ. Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη όπου σήμερα και αύριο προβάλλει με στοιχεία τον ρόλο της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου, στο ενεργειακό παζλ της Ανατ. Μεσογείου.

Οι στρατηγικές περιφερειακές συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν αναβαθμίσει τη γεωπολιτική παρουσία της Κύπρου. Το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον είναι σύμμαχος. Η τριμερής συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου, ανοίγει νέες προοπτικές στο ενεργειακό και γενικότερα το γεωπολιτικό πεδίο.

Το σκηνικό είναι δύσκολο. Η προτεραιότητα που δίνει η Δύση στην αντιμετώπιση του ISIS αναβαθμίζει την Τουρκία. Ομως, η ομογένεια αποτελεί ένα «ισχυρό χαρτί». Το έδειξε η παρέμβαση Μενέντεζ που επηρέασε. Οσοι γνωρίζουν το πώς λειτουργεί η Ουάσιγκτον κατανοούν τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει η μεθοδική συνεργασία, όχι τα ανούσια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ένα μοναδικό «όπλο» που δεν διαθέτουν πολλές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή