Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις σε σχολεία

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις σε σχολεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή προς τους εισαγγελείς της χώρας να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν καταλήψεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι δεν αποκλείεται οι μαθητές να χάσουν τις σχολικές τους εκδρομές εάν αυτό απαιτηθεί για να αναπληρωθούν χαμένα μαθήματα λόγω καταλήψεων σχολείων. Ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων στη χώρα μειώθηκε χθες -από 500 προχθές- λόγω και της σημερινής αργίας των σχολείων.

Ειδικότερα, η κ. Κουτζαμάνη παραπέμπει σε εγκύκλιο του προκατόχου της Ιωάννη Τέντε, ο οποίος το 2011 επεσήμαινε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές σε σχολεία, οι εξωσχολικοί ενήλικοι δράστες θα πρέπει να παραπέμπονται στο Αυτόφωρο. Παράλληλα, σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές, ο κ. Τέντες ζητούσε να ερευνάται αν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία, για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση θα πρέπει ο διευθυντής να ενημερώσει τις Aρχές ότι έχουν εισέλθει στο σχολείο εξωσχολικά άτομα. Προχθές, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Νικήτας Θεολογίτης, προχώρησε σε συλλήψεις 9 μαθητών και 8 κηδεμόνων στο υπό κατάληψη 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έγινε επέμβαση από την Αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα, και η κατάληψη έλαβε τέλος. Τελικά στις 4 χθες τα ξημερώματα μαθητές και γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε (Παραπολιτικά FM) ότι δεν πρόκειται να στείλει περιπολικά στα σχολεία και επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα αν οι καταλήψεις υπερβαίνουν τις τρεις ημέρες. Ταυτόχρονα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροπολογία του νομοθετικού πλαισίου «αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο» όπως είπε ο κ. Λοβέρδος. Ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος συμπλήρωσε (ΒΗΜΑ FM) ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν μαθήματα «κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών».

Ως προς τα υπό κατάληψη σχολεία, ο κύριος όγκος τους παραμένει σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. «Θέλουμε να ακουστούν η φωνή μας, τα παράπονά μας και τα προβλήματα μας, με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι στο “νέο λύκειο” τόνισαν, μεταξύ άλλων, χθες, στην «Κ» μαθητές λυκείων της Πάτρας που παίρνουν μέρος στην κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια έφθασαν τα 48, ενώ την περασμένη Δευτέρα τα κατειλημμένα από μαθητές σχολεία, ξεπερνούσαν τα 100.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή