Επίθεση Ζ.-Κ. Γιουνκέρ κατά των Ντ. Κάμερον και Ματέο Ρέντσι

Επίθεση Ζ.-Κ. Γιουνκέρ κατά των Ντ. Κάμερον και Ματέο Ρέντσι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για τον βρετανικό προϋπολογισμό, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι έχει πρόβλημα με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Γιουνκέρ ξεκίνησε τη χθεσινή πρώτη του συνέντευξη Τύπου με μια επίθεση κατά των «αδικαιολόγητων», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεων εναντίον του από τον Κάμερον, αλλά και από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. «Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τον κ. Ρέντσι, για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό. Ούτε έχω κάποιο πρόβλημα με τον κ. Κάμερον, εκείνος έχει πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς», είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιουνκέρ είχε άλλωστε καταγγείλει τον Κάμερον και τον Ρέντσι ότι παραπλάνησαν τους πολίτες των χωρών τους, λέγοντας άλλα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και στη συνέχεια κάτι εντελώς διαφορετικό στα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι, στη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου, ο Ντ. Κάμερον βγήκε έξαλλος από τις συναντήσεις με τους ομολόγους του και διακήρυξε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το επιπλέον ποσό των 2,1 δισ. ευρώ που προέκυψε από την αναθεώρηση των στοιχείων των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Υπερθεματίζοντας, ο Μ. Ρέντσι υποσχέθηκε ότι θα δημοσιοποιήσει το κόστος των «μεγάρων» της Ε.Ε., ενώ ζήτησε από τον Γιουνκέρ «σεβασμό». «Δεν πρόκειται να πάω στις Βρυξέλλες για να μου πουν τι πρέπει να γίνει και το έχω πει αυτό στον Μπαρόζο και τον Γιουνκέρ. Δεν πρόκειται να πάω στην Ευρώπη εκλιπαρώντας να με ακούσουν, με το καπέλο στο χέρι», πρόσθεσε. Ακόμη και οι αρχιτέκτονες της Ε.Ε. θα γίνονταν ευρωσκεπτικιστές αν βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία της Ε.Ε., κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η απάντηση του κ. Γιουνκέρ ήταν εξίσου οργισμένη: «Δεν είμαι ο αρχηγός μιας συμμορίας γραφειοκρατών. Είμαστε ανώτατοι αξιωματούχοι, πολιτικοί άνδρες», δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι δηλώσεις, ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να αναμειγνύεται σε υποθέσεις που υπόκεινται στον οικονομικό συντονισμό της Ε.Ε. και πως δεν ανέχεται να παίρνει μαθήματα από γραφειοκράτες των Βρυξελλών», συμπλήρωσε.

Τήρηση των κανόνων

Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται η επιμονή των Βρυξελλών για τήρηση των κανόνων και η προσπάθεια του Λονδίνου, της Ρώμης και του Παρισιού να αποσπάσουν ειδική μεταχείριση από την Κομισιόν.

Κατά τη Βίβιεν Σμιντ, κάτοχο της έδρας Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η πρόσφατη διένεξη για τους προϋπολογισμούς Ιταλίας και Γαλλίας έληξε προς το παρόν με ισοπαλία μεταξύ Βερολίνου από τη μια και Παρισιού και Ρώμης από την άλλη. Ο Ρέντσι κι ο Ολάντ χρειάζονταν μια δημόσια αντιπαράθεση για να αποδείξουν ο καθένας στην κοινή γνώμη του ότι ασκούν πιέσεις για λιγότερη λιτότητα προκειμένου να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, παρόλο που επιβεβαίωσαν τον σεβασμό τους για τους κανόνες. «Κέρδισαν, αφού εξασφάλισαν κάποιες δειλές παραχωρήσεις που οριακά παραβιάζουν τους κανόνες λιτότητας. Και η Μέρκελ κέρδισε ωστόσο, διασφαλίζοντας ότι κι εκείνοι με τη σειρά τους θα προχωρήσουν σε κάποιες μετριοπαθείς παραχωρήσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας», επισημαίνει στην «Κ». Αυτό κατά τη γνώμη της εγείρει το ερώτημα: «Είναι αυτό η αρχή του τέλους για τους κανόνες σταθερότητας ή απλώς το τέλος της αρχής – με την αντιπαράθεση γύρω από τους κανόνες να αποτελεί το νέο

modus operandi; Αν ισχύει το δεύτερο, οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να βυθίζονται», καταλήγει η Σμιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή