Εκλογές – δημοψήφισμα για τον Ομπάμα

Εκλογές – δημοψήφισμα για τον Ομπάμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Αμερικανοί, για τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες είχαν όμως περισσότερο τη μορφή δημοψηφίσματος γύρω από την πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται έτσι στα πρόθυρα μεγάλης εκλογικής επιτυχίας, έτοιμοι να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα της νομοθετικής εξουσίας. Ενα κέρδος 13 εδρών από την αντιπολίτευση στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα σήμαινε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Ρεπουπλικανούς μετά το 1946. Στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 234 έδρες, έναντι 201 των Δημοκρατικών. Η αντιπολίτευση διαθέτει σήμερα 45 έδρες στη Γερουσία, έναντι 53 των Δημοκρατικών και δύο Ανεξάρτητων.

Τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Ομπάμα τον κράτησαν μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, με τους περισσότερους Δημοκρατικούς υποψηφίους να προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν στα μάτια των ψηφοφόρων τους από την Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο του Ομπάμα.

Επιλογή υποψηφίων

Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σε αμφίρροπες περιφέρειες επέλεξαν να απευθυνθούν προεκλογικά στα μέλη φυλετικών μειονοτήτων, στις γυναίκες και τους νέους ψηφοφόρους, ομάδες πληθυσμού στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περιορισμένη εκλογική διείσδυση. Δέκα αναμετρήσεις για ισάριθμες έδρες στη Γερουσία απασχολούσαν χθες κατά προτεραιότητα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Παρότι στις πολιτείες αυτές οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κυριαρχήσουν, τα αστρονομικά προεκλογικά κεφάλαια που δαπανήθηκαν σε κάθε μία από τις πολιτείες και η λυσσαλέα αρνητική διαφήμιση προσέδωσαν ξεχωριστό ενδιαφέρον στις αναμετρήσεις.

Βέβαιη θεωρούνταν η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις κατεχόμενες από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστικές έδρες της Δυτικής Βιρτζίνια, της Μοντάνα και της Νότιας Ντακότα, ενώ μόνο ένα θαύμα θα έσωζε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μαρκ Πράιορ, που επιδιώκει την επανεκλογή του στο Αρκάνσας. Αμφίρροπες θεωρούνταν μέχρι χθες, όμως, οι αναμετρήσεις σε Αϊόβα, Κολοράντο και Αλάσκα, όπου οι εντατικές προσπάθειες του Δημοκρατικού Κόμματος να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του αναμενόταν να αποδώσουν καρπούς.

Σκληρή μάχη αναμενόταν να δώσουν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές του Νιου Χάμσαϊρ και της Βόρειας Καρολίνας, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έριξαν μεγάλο προεκλογικό βάρος. Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι εκλογές για τη Γερουσία σε Λουιζιάνα, Τζόρτζια και Κάνσας θα κρίνονταν σε δεύτερο γύρο, καθώς ουδείς υποψήφιος θα εξασφάλιζε ποσοστό 50% και πάνω.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αναμετρήσεις για την ανάδειξη κυβερνήτη σε 36 από τις 50 πολιτείες της χώρας. Στο Ουισκόνσιν, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ, πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί των υπερσυντηρητικών «Πάρτι Τσαγιού», απειλούνταν με ήττα από τη Δημοκρατική Μαίρη Μπερκ. Αν ο Ουόκερ χάσει σήμερα, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα σημάνει το τέλος των προεδρικών του φιλοδοξιών για το 2016.

Στη Φλόριντα, ο ελληνικής καταγωγής πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Τσάρλι Κριστ, που διεκδίκησε χθες την ψήφο των συμπολιτών του με το Δημοκρατικό Κόμμα, φιλοδοξεί να αντικαταστήσει στο κυβερνείο του Ταλαχάσι τον Ρεπουμπλικανό Ρικ Σκοτ.

Δημοψηφίσματα

Τοπικά δημοψηφίσματα με περισσότερα από 150 ερωτήματα διεξήχθησαν στο μεταξύ χθες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Μεταξύ τους ξεχώρισαν εκείνα της Αλάσκα, της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και του Ορεγκον, που ρωτούσαν τους ψηφοφόρους αν συμφωνούν ή όχι με τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της ινδικής κάνναβης.

Οι ψηφοφόροι σε Κολοράντο, Βόρεια Ντακότα και Τενεσί ερωτήθηκαν αν συμφωνούν με τον περιορισμό του δικαιώματος της άμβλωσης, ενώ στο Κολοράντο και το Ορεγκον δόθηκε η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ζητήσουν την υποχρεωτική αναγραφή της περιεκτικότητας γενετικά τροποποιημένων ουσιών στα τρόφιμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή