Οι πιο επιτυχημένοι CEO του πλανήτη

Οι πιο επιτυχημένοι CEO του πλανήτη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διευθύνων σύμβουλος με τις καλύτερες μακροπρόθεσμες επιδόσεις για την εταιρεία του είναι ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του μεγαλύτερου διαδικτυακού καταστήματος του κόσμου, της γνωστής Amazon. Ωστόσο, δεν είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους, καθώς όπως παρατηρεί στη σχετική έρευνά του το Harvard Busines Review (HBR), συνήθως οι ιδρυτές εταιρειών, οι οποίοι έχουν και τον ρόλο του διευθύνοντος, εισπράττουν λιγότερα από τους συμβατικούς διευθύνοντες συμβούλους.

Αποδοχές

Ο Ρόμπερτ Αϊγκερ της Walt Disney έχει τις υψηλότερες ετήσιες αποδοχές στα 34,321 εκατ. δολ. έναντι του 1,681 εκατ. δολ. του Τζεφ Μπέζος για το 2013. Ωστόσο, ο τελευταίος έχει το 18% της Amazon και για κάθε ένα δολάριο αύξηση στην τιμή της μετοχής της, η περιουσία του αυξάνεται κατά 84 εκατ. δολάρια. Πάντως, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, η Αmazon, η οποία αγνοεί τις πιέσεις της Γουόλ Στριτ, αποδίδει τα μέγιστα στους μετόχους της και, παρά τα μηδενικά της έξοδα για διαφήμιση και προβολή, έχει καλή φήμη.

Βασικές μεταβλητές, τις οποίες λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι ερευνητές, που καταρτίζουν τον κατάλογο των 100 καλύτερων CEO στον κόσμο, είναι η αυξημένη αξία, που προσφέρουν στους μετόχους και η ενίσχυση στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, ενόσω βρίσκονται στο πηδάλιό της. Παράλληλα, σε μία ξεχωριστή κατάταξη, το ερευνητικό ίδρυμα Reputation Institute συνεκτιμά τη συμπεριφορά και δράση των εν λόγω εκατό εταιρειών σε θέματα όπως η εταιρική διακυβέρνηση, η καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών, οι συνθήκες εργασίας, η ποιότητα της ηγεσίας και η προσφορά στην κοινότητα. Oπως σημειώνει το HBR, φαίνεται τελικά πως όσοι επιστρέφουν υψηλή αξία στους μετόχους δεν έχουν απαραίτητα κάνει και ορθά πράγματα, ώστε να διασφαλίσουν καλή φήμη. Η Amazon,πάντως, έχει την τέταρτη καλύτερη.

Χαρακτηριστικά

Μεταξύ των 100 καλύτερων επικεφαλής ομίλων οι περισσότεροι είναι άνδρες και η μέση ηλικία τους είναι τα 59 έτη. Οι 24 από αυτούς είναι μηχανικοί και 29 διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ο Ντιν Νορία, κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ με πτυχίο χημικού μηχανικού, επισημαίνει πως «ο μηχανικός μαθαίνει τι είναι αυτό που λειτουργεί και υιοθετεί την προσέγγιση του να κατασκευάζει πράγματα που λειτουργούν, φέρουν αξιόπιστα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια αλλά και τον συσχετισμό κόστους και απόδοσης». Ενα άλλο χαρακτηριστικό των 100 διευθυνόντων συμβούλων είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσληφθεί ένας εξωτερικός CEO με πτυχίο μηχανικού, παρά να προωθηθεί στη θέση αυτή κάποιο παλαιό στέλεχος της εταιρείας με ίδια ακαδημαϊκή μόρφωση.

Στους 100 επικεφαλής ομίλων, που εξέτασε το Harvard Business Review, εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν τις πιο γενναιόδωρες αποδοχές είναι όσοι διοικούν αμερικανικούς ομίλους. Ο μέσος όρος των απολαβών τους διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στα 12,1 εκατ. δολ. Οι μη αμερικανικές εταιρείες δίδουν στους επικεφαλής τους ένα ποσόν 6,4 εκατ. δολ. κατά μέσο όρο. Επίσης, όπως καθίσταται εμφανές οι μέσες αποδοχές των επικεφαλής στις 500 εταιρείες του δείκτη S&P για το 2013 έφθασαν τα 10,1 εκατ. δολ., δηλαδή ήταν 20% χαμηλότερες από ό,τι εισέπραξαν οι 100 διευθύνοντες σύμβουλοι με τις καλύτερες επιδόσεις. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό, όπως προέκυψε από την έρευνα του Harvard Busines Review, είναι ότι ορισμένες φορές οι ιδρυτές μιας επιχείρησης και οι οικογένειές τους, οι οποίες έχουν συμμετοχή στο κεφάλαιό της, αμείβονται λιγότερα, τηρουμένων των αναλογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή