Fitch: 4 λόγοι αναβάθμισης, 3 υποβάθμισης της Ελλάδας

Fitch: 4 λόγοι αναβάθμισης, 3 υποβάθμισης της Ελλάδας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις λόγους για αναβάθμιση και τρεις για υποβάθμιση βλέπει η Fitch για την Ελλάδα. Για να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη, δημοσιονομική βελτίωση με ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα (4% του ΑΕΠ), επιτυχημένη έξοδος από το Μνημόνιο με πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό με ανεκτό κόστος και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη, η υποβάθμιση θα έρθει εάν σημειωθεί κάποια εγχώρια πολιτική κρίση, εάν επιδεινωθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της και εφόσον αποδειχθεί ότι η οικονομία δεν ανακάμπτει. Το γεγονός ότι τόσο μία ενδεχόμενη υποβάθμιση, όσο και μία πιθανή αναβάθμιση εξαρτώνται από όλους αυτούς τους παράγοντες, αναδεικνύει και τους λόγους για τους οποίους οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι νέα κίνηση από τους οίκους θα γίνει από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2015 και μετά.

Εξαιρετικά βαρύ, χαρακτηρίζουν στελέχη τραπεζών που μιλούν με ξένους επενδυτές, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα. Η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος αποτυπώνεται ανάγλυφα όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών αλλά και τη μεγάλη πτώση των τιμών των ομολόγων. Δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων που είχαν τοποθετηθεί στην Ελλάδα ήταν hedge funds, προχώρησαν γρήγορα σε επιθετικές ρευστοποιήσεις ποντάροντας σε χαμηλότερες τιμές εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου. Σημειώνεται ότι πολλά από τα χαρτοφυλάκια αυτά είχαν τοποθετηθεί σε πολύ χαμηλές τιμές.

Επικίνδυνο δεδικασμένο

Σε άλλες χώρες οι πολίτες που προσέφυγαν στα δικαστήρια για τις ζημίες που υπέστησαν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δικαιώνονται υποστηρίζουν όσοι ζητούν από την κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να αποζημιώσει τους Ελληνες ομολογιούχους. Παραλείπουν, ωστόσο, να αναφέρουν ότι οι ξένοι ομολογιούχοι που δικαιώνονται από τα δικαστήρια των χωρών τους προσφεύγουν κατά των χρηματοοικονομικών οίκων από τους οποίους αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα. Δεν διεκδικούν αποζημίωση ούτε από το ελληνικό Δημόσιο, ούτε από το δικό τους κράτος. Εάν η Ελλάδα αποζημιώσει τους μικροομολογιούχους -το κόστος δεν είναι μεγάλο- θα ζητήσουν την ίδια μεταχείριση και οι μεγάλοι. Και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Aύξηση λιανικών πωλήσεων λόγω iPhone

Tεράστια ώθηση στις λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο έδωσε η μεγάλη απήχηση του νέου μοντέλου iPhone 6 της Apple. Οι συνολικές πωλήσεις τον εν λόγω μήνα αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση, ρυθμός τετραπλάσιος από εκείνον, το οποίον είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν η μεγαλύτερη από το 2008. Οπότε, η χώρα «οφείλει» ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Apple. Στις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και κυκλοφόρησε το νέο iPhone στην Αυστραλία, η ουρά σε κεντρικό κατάστημα στο Σίδνεϊ εκτεινόταν σε τρία τετράγωνα!

Σε νέες περιπέτειες οι ασφαλισμένοι της Ασπίδος

Στο άγνωστο παραπέμπεται η αποζημίωση των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, μετά και την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί επαρκή τον μηχανισμό αποζημίωσης από το προϊόν της εκκαθάρισης και στη συνέχεια μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου. Ακόμη και αν οριστικοποιηθεί από τον εκκαθαριστή, ο πίνακας με τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων που αναμένεται εντός του 2015, οι διεκδικήσεις που έχει το Δημόσιο για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, φθάνουν πλέον τα 70 εκατ. ευρώ και είναι τόσες ώστε να εξανεμίσουν την όποια περιουσία της εταιρείας, ακόμη και αν αυτή μπορούσε να ρευστοποιηθεί άμεσα. Η άρνηση του Δημοσίου να παραιτηθεί του δικαιώματός του, αίροντας τη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, οδηγεί σύμφωνα με ερμηνείες ακόμη και σε καταστρατήγηση του προνομίου που έχουν οι ασφαλισμένοι από το προϊόν της εκκαθάρισης και περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες αποζημίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή