Ποιο συναίσθημα διαρκεί περισσότερο;

Ποιο συναίσθημα διαρκεί περισσότερο;

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί η λύπη διαρκεί έως και 240 φορές πιο πολύ  από τα υπόλοιπα συναισθήματα της ντροπής, της βαρεμάρας ή του εκνευρισμού; Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του  Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, η λύπη διαρκεί περισσότερο γιατί συνοδεύεται από γεγονότα που μας επηρεάζουν περισσότερο όπως ένας θάνατος ή ένα ατύχημα. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούμε ένα λυπηρό γεγονός και για να μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να το ξεπεράσουμε.

Οι επικεφαλής ερευνητές, Philippe Verduyn και Saskia Lavrijsen, μελέτησαν 233 μαθητές λυκείου ζητώντας τους να θυμηθούν πρόσφατα συναισθήματά τους και να καταγράψουν τη διάρκειά τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικά με τη μέθοδο που ακολούθησαν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν διαφορές στη διάρκεια των συναισθημάτων, με τη λύπη να διαρκεί περισσότερο ανάμεσα σε 27 διαφορετικά συναισθήματα. Η βαρεμάρα είναι το συναίσθημα που διαρκεί λιγότερο ενώ ακολουθούν και η ντροπή, η έκπληξη και ο φόβος, παρόλο που είναι πιθανό κατά τη διάρκεια που αισθανόμαστε, για παράδειγμα, βαρεμάρα μας φαίνεται ότι ο χρόνος περνάει απελπιστικά αργά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο συνήθως δημιουργούνται από γεγονότα που δεν μας επηρεάζουν τόσο στην καθημερινότητά μας. Τα συναισθήματα που διαρκούν περισσότερο, όμως, έχουν άμεση σχέση με τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς του κάθε ανθρώπου, είτε του είναι εμφανείς είτε όχι. Ταυτόχρονα, ένα συναίσθημα διατηρείται και δυναμώνει όσο κάποιος επαναφέρει στο μυαλό του τα γεγονότα που το προκάλεσαν και έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες τους. Έτσι, η έρευνα έδειξε ότι οι τύψεις διαρκούν περισσότερο από την ντροπή ενώ το άγχος διαρκεί περισσότερο από τον φόβο.  Σύμφωνα με τον Verduyn το ‘αναμάσημα’ αυτό των γεγονότων και των συναισθημάτων καθορίζει τελικά και η διάρκεια ενός θετικού ή αρνητικού συναισθήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή