Προγραμματίζεται συνάντηση Τσίπρα με Γιουνκέρ

Προγραμματίζεται συνάντηση Τσίπρα με Γιουνκέρ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να είναι ο επόμενος σταθμός της σειράς συναντήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με θεσμικούς παράγοντες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κουμουνδούρου έχει ήδη διατυπώσει αίτημα για συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, το οποίο έγινε κατ’ αρχήν δεκτό και αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο της συνάντησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να μεταφέρει και πέραν των ελληνικών συνόρων προς όλους τους αρμοδίους και εμπλεκομένους –άμεσα ή έμμεσα– με τα επόμενα βήματα της Ελλάδας τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να διαπραγματευθεί μια δεσμευτική συμφωνία, πολύ περισσότερο καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας είχε βρεθεί αντίπαλος του κ. Γιουνκέρ κατά τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο κ. Γιουνκέρ ο «εκλεκτός» του ΕΛΚ. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, μετά τις ευρωεκλογές, όταν ετέθη ως ενδεχόμενο να επιλεγεί για πρόεδρος της Κομισιόν κάποιος πέραν όσων ήταν υποψήφιοι, είχε παρέμβει, στηρίζοντας δημοσίως τον κ. Γιουνκέρ.

Εν τω μεταξύ, με επίκεντρο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο πρακτορείο Reuters, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε χθες για άλλη μια φορά ότι «η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει νέα μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές». Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη συνιστούν επιβεβαίωση ότι επίκειται νέα μνημονιακή συμφωνία «με εποπτεία από τους δανειστές και παραμονή του ΔΝΤ». Η Κουμουνδούρου επανήλθε χθες στη νομοθετική ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια, κάνοντας λόγο για «τραπεζοκεντρικές λύσεις», που «εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «οι τράπεζες θα αποφασίζουν την ταχεία εκκαθάριση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, χωρίς όμως να ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια βιωσιμότητας, που να λαμβάνουν υπόψη τη συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ για την ανάκαμψη της οικονομίας, τις θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και, βέβαια, τις ανάγκες της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Με επίκεντρο δύο κομβικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος και το μέλλον των τραπεζών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στη 1 μ.μ., ημερίδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Πρωτοβουλία των 1000, το Δίκτυο οικονομολόγων RMF και τις ιστοσελίδες iskra και Rproject και στο πλαίσιό της θα συζητηθούν ο ρόλος του Δημοσίου σε σχέση με τις τράπεζες, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές διαγραφής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή