Βαν Ρομπέι: «Μην πετάξετε τα πέντε χρόνια»

Βαν Ρομπέι: «Μην πετάξετε τα πέντε χρόνια»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμβουλή «να μην πετάξουν» τις προσπάθειες που έκαναν τα πέντε τελευταία χρόνια έδωσε στους Ελληνες ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, που επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του, «Η Ευρώπη στη Θύελλα» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Ρομπέι ανέφερε ότι αν η Ε.Ε. δεν μπορέσει στην επόμενη πενταετία να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, «η κατάσταση θα γίνει όχι απλά τεταμένη, αλλά επικίνδυνη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, είπε ότι εξεπλάγη από την ελληνική κρίση. «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των στατιστικών, αλλά δεν περίμενα ότι στις αρχές του 2010 θα βρισκόμασταν ήδη τόσο κοντά στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές». Παραδέχθηκε ότι υπήρχε μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών η διάθεση να «τιμωρηθεί» η Ελλάδα και σημείωσε ότι παρότι είναι προτιμότερο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή να μη γίνονται μαζί, σε περιπτώσεις σαν τη χώρας μας δεν υπήρχαν τέτοια περιθώρια. Για τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, μίλησε για στιγμές «μεγάλης έντασης». «Η αίσθησή μας τότε ήταν ότι αν δεν προέκυπτε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας του μνημονίου, η απώλεια εμπιστοσύνης θα ήταν τέτοια που η κατάσταση θα ήταν μη διαχειρίσιμη».

Aναφέρθηκε επίσης στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό που είχε προετοιμάσει τον Ιούνιο του 2012, το οποίο τελικά δεν εκφώνησε ποτέ. Είπε ότι το κείμενο έλεγε στους Ελληνες ότι το μέλλον τους είναι εντός της Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ε.Ε. θα συνεργαζόταν με οποιοδήποτε κόμμα κέρδιζε. Ηταν γενικά ένα «πολύ τεταμένο καλοκαίρι», με την απόφαση στα τέλη Ιουνίου για τραπεζική ένωση να αποδεικνύεται, όπως είπε, καταλύτης για τον τερματισμό της «υπαρξιακής κρίσης» του ευρώ. Τον κ. Βαν Ρομπέι προλόγισε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή