Εκτενής κάλυψη των δυσκολιών της «επόμενης ημέρας» από διεθνή ΜΜΕ

Εκτενής κάλυψη των δυσκολιών της «επόμενης ημέρας» από διεθνή ΜΜΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες που παρουσιάζει η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας» για την Ελλάδα, υπό το φως και των αποφάσεων του Eurogroup της Πέμπτης, περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σε εκτενή ανάλυσή του, το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι η Ευρωζώνη στην ουσία έδειξε στην Ελλάδα ότι πρέπει να παραμείνει υπό στενό οικονομικό έλεγχο και επισημαίνει το ρίσκο για την κυβέρνηση, που επιθυμεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Με το σκέλος της βοήθειας από την Ευρώπη να βαίνει προς ολοκλήρωση φέτος, αναφέρει το Bloomberg, ο Σαμαράς θέλει να παραιτηθεί από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2015 και το 2016 να πετύχει τη χαλάρωση της διεθνούς εποπτείας στα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών έχει ως συνέπεια οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο να υιοθετούν σκληρή γραμμή για την «επόμενη μέρα».

Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τους μηχανισμούς εκ των ένδον, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung πιθανολογεί μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει το 2015 τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούνται εναλλακτικές εκδοχές βοήθειας κι αυτή η πρόταση στην κωδική διάλεκτο των Βρυξελλών σημαίνει τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης. Σύμφωνα με το άρθρο, η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πώς θα είναι το διάδοχο σχήμα του μνημονίου οφείλεται σε μια βασική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα, «απορρίπτει νέα χρηματοδοτική στήριξη γιατί δεν θέλει όρους για μεταρρυθμίσεις, ούτε άλλους ελέγχους από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ».

Τα διλήμματα

Περιγράφει επίσης τα διλήμματα του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών που αντιμετωπίζουν πολύ συγκρατημένα το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν μεν την πολιτική επιβίωση του Σαμαρά, αλλά με τίμημα τυχόν παράπλευρες απώλειες στη νομισματική ένωση και υποστηρίζει ότι «υπερτερεί το συμφέρον της Ευρωζώνης από την επανεκλογή Σαμαρά».

Τα γερμανικά μέσα υπογραμμίζουν ακόμη ότι για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ στην «επόμενη ημέρα» είναι υποχρεωτική. Επειδή αν το Ταμείο βγει εκτός ή αυτοαποκλειστεί, η καγκελάριος Μέρκελ φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το ίδιο της το κόμμα, όταν έρθει η ώρα να εγκριθεί η νέα βοήθεια στη γερμανική Βουλή. Και επειδή το τρέχον πρόγραμμα για μεν την Ευρωζώνη ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, αλλά για το ΔΝΤ στις αρχές του 2016, το πιο λογικό θα ήταν, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές των Βρυξελλών, η μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης αρχές του 2016. Η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει την ανυπομονησία της ελληνικής κυβέρνησης «να ελευθερωθεί από την τρόικα», τονίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται και στο μέλλον μεταρρυθμιστική πίεση» και καταλήγει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για το πέρασμα από το δεύτερο στο διάδοχο σχήμα βοήθειας, που θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή