Προετοιμασία ενόψει δύσκολης διαπραγμάτευσης

Προετοιμασία ενόψει δύσκολης διαπραγμάτευσης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με λεπτούς χειρισμούς και, ενδεχομένως, με μείζονες εσωτερικές εντάσεις βρίσκεται πλέον η δικομματική κυβέρνηση, μετά το αυστηρό μήνυμα του Eurogroup σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση και την «επόμενη ημέρα» του Μνημονίου.

Εναντι των ελληνικών επιδιώξεων για μία μεταβατική περίοδο, μετά το Μνημόνιο, που θα αναγνωρίζει την εντυπωσιακή δημοσιονομική πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί, αλλά και την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν με σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας. Μία εξέλιξη που, βεβαίως, δεν ακυρώνει το μείζον της εξόδου από το Μνημόνιο, ωστόσο προωθείται με όρους όχι ιδανικούς για την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που για την υλοποίηση του σχεδιασμού απαιτείται η προηγούμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία θα περιλαμβάνει και μέτρα που αναμένεται να δοκιμάσουν τη συμπολίτευση και δη την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στα στρατηγικά και επικοινωνιακά «αγκάθια» που καλείται να διαχειριστεί η δικομματική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η μορφή της γραμμής πίστωσης, η υπογραφή ή μη «μνημονίου κατανόησης» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, οι όροι που θα το συνοδεύουν, η μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ και, φυσικά, το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους που μοιάζει να μπαίνει, ως μέσο πίεσης, στο συνολικό «καλάθι» της διαπραγμάτευσης.

Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Σαμαράς, που βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, επέμεινε χθες από την Κύπρο για το μείζον της εξόδου από το Μνημόνιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως πλαισίου συνεργασίας με τους εταίρους. «Η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των Μνημονίων», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «πέρα και πάνω από οτιδήποτε σχέσεις με οποιουσδήποτε δανειστές, όταν αυτές τελειώσουν θα παραμείνουμε σ’ ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε Κύπρο και Αίγυπτο, επέμεινε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν συνιστούν εκτροχιασμό των ελληνικών επιδιώξεων. «H συνεδρίαση του Eurogroup εντάσσεται απολύτως στον σχεδιασμό μας… κάνουμε όλα τα βήματα ούτως ώστε, έως το τέλος της χρονιάς, να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και να έχει αλλάξει σελίδα η χώρα. Να έχουμε φύγει από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας, αλλά με την υποστήριξη υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της Ε.Ε., όχι εκτάκτων μηχανισμών όπως ήταν η τρόικα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, τίποτα ασφαλέστερο», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση επιμένει, σε όλους τους τόνους, ότι το ποτήρι είναι γεμάτο. «Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέοι όροι, δεν υπάρχει νέο δάνειο στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης», σημείωνε κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι το «MoU» (μνημόνιο κατανόησης), ακόμη κι αν υπογραφεί, «είναι διεθνής όρος, για όποια συμφωνία».

Η κυβέρνηση αναμένει, πλέον, την επιστροφή της τρόικας, την προσεχή εβδομάδα, ώστε να οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η τελική συμφωνία που θα υπάρξει να έλθει μαζί με την προεδρική εκλογή, όχι προφανώς ως πακέτο αλλά ως ενιαίο διακύβευμα, στη Βουλή, στις αρχές Ιανουαρίου. Η συζήτηση για τη δυνατότητα εξεύρεσης των «180» παραμένει δημόσια και, χθες, ο κ. Β. Πολύδωρας διευκρίνισε (99,5) ότι αρχική του πρόθεση είναι να μην ψηφίσει, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι θα συνυπολογίσει, όταν έρθει η ώρα, και το κλίμα στα μείζονα εθνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή